14.9.2020 8:04

Οι Οινούσσες τίμησαν τη μνήμη του μικρασιατικού ξεριζωμού

Σε μια λιτή, αλλά γεμάτη συμβολισμούς τελετή μνήμης ο Δήμος Οινουσσών εμνήσθη και φέτος της "ημέρας της θλίψεως της μεγάλης".

98 χρόνια από τις τραγικές αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού το Σάββατο τελέστηκε από τον π. Νικόλα Καραβά, παρουσία πολλών συμπατριωτών, η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Μικρασίας στην Ακρόπολη. Ακολούθως από τον Δήμαρχο κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι στη μνήμη των πατέρων και αδελφών, που πότισαν τα αιματοβαμμένα νερά της προκυμαίας της Σμύρνης και των λοιπών ελληνικών μικρασιατικών πόλεων και χωριών και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Μέλη του χορευτικού τμήματος του Δήμου με παραδοσιακές στολές και με τη συμμετοχή του επιμορφωτή κ. Κώστα Σιταρά περιστοιχίστηκαν γύρω από την μαρμάρινη στήλη. Με την παρουσία της τίμησε και η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου "ο Φάρος" κα Γεωργία Χούλη. Στη σύντομη αναφορά αναφορά του ο Γιώργος Δανιήλ επέμεινε ότι: "έχουμε καθήκον να κρατήσουμε άσβεστη την ελληνική δάδα της Μικρασίας και να διδάξουμε στα παιδιά κι εγγόνια μας την ιστορία, την αίγλη, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των πανάρχαιων αλησμόνητων πατρίδων. Προς το σκοπό αυτό θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες διοργάνωσης επιμορφωτικών συναντήσεων με στόχο να δούμε και να φωτίσουμε τα γεγονότα και τα πρόσωπα από τις νίκες των Βαλκανικών πολέμων μέχρι τις τραγικές στιγμές της καταστροφής και του ξεριζωμού".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ