20.2.2017 18:02

«Οι μαθητές αρνήθηκαν να βγουν διάλειμμα»

ΣΥΝΑΡΠΑΖΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΖΩΪΑΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ

Με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψης απέναντι στα ζώα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου με τη  συνεργασία  του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή σε 21εκπαιδευτικούς και 10 εθελοντές του Συλλόγου την επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο «Άνθρωποι και Ζώα, Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη». Το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται από το 2014 στηρίζουν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και οι Υπηρεσίες  Σχολικών Δραστηριοτήτων των  Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Η δράση

Κεντρική εισηγήτρια ήταν η Μαρία Κοντού, εκπρόσωπος της  Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Φ.Ο. Λάρισας.                                                           

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου Κατιάνα Χούλη, παρουσίασε στο ακροατήριο μερικά από τα επιτεύγματα και τις επικείμενες προγραμματισμένες δράσεις του συλλόγου, ο οποίος έχει συμπληρώσει είκοσι χρόνια  παραγωγικής δράσης.

Το πρωί της ίδιας μέρας, η Μ. Κοντού, παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Δ΄τάξη του 8ου Δημοτικού Σχολείου, μετά από αίτημα των ίδιων των μαθητών και πρόσκληση της δασκάλας τους Ξένιας Μαθιούδη και του διευθυντή Δημήτρη Ντούλη.

«Η ανταπόκριση των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μέχρι που αρνήθηκαν να διακόψουμε, για να βγουν σε διάλειμμα. Άλλες τάξεις έχουν έτοιμες ζωγραφιές, άλλες είναι τόσο δουλεμένες από τις δασκάλες τους που αναρωτιόμαστε  τι έχουμε να τους πούμε επιπλέον. Φυσικά υπάρχουν και αδιάφορα παιδιά, αλλά λόγω της διαδραστικότητας του αντικειμένου σιγά- σιγά εντάσσονται και αυτά. Ακόμα χρειάζεται δουλειά, αλλά τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά», δηλώνει στον «π» η Κ. Χούλη.

 Αλλαγή πλεύσης

Από το 2014 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει  τον προσανατολισμό του  και να  επενδύσει σε κάτι ουσιαστικό, την εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, αφού όπως επισημαίνει η ίδια  αυτός ακριβώς είναι  ο ρόλος ενός Φιλοζωικού Σωματείου και όχι η διαχείριση των αδέσποτων. 

«Θεωρώντας ότι η νοοτροπία θα αλλάξει με την εκπαίδευση, αρχίσαμε να προσανατολιζόμαστε και να επενδύουμε  στο μέλλον και στους μελλοντικούς πολίτες – κατοίκους του νησιού, τους μαθητές», επισημαίνει.

Από το 2014 και μετά ο σύλλογος με τη συνεργασία του Φιλοζωικού σωματείου της Λέσβου «Κιβωτός»  παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν 220 μαθητές δημοτικών σχολείων, για δύο ημέρες.
Το Μάιο του 2015 με τη συνεργασία της  SAPT HELLAS  παρουσίασε ένα διαδραστικό/βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν περίπου  650 μαθητές. Από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο του 2016 το παρουσίασε σε 480 μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών.

Μεταλαμπάδευση

Φέτος επέλεξαν να κάνουν κοινωνούς της δικής τους  αγάπης προς τα ζώα, τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα της φιλοζωίας στους μαθητές τους.

«Η συγκυρία ήταν εξαιρετική, καθώς η Ομοσπονδία ετοίμασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ζητήσαμε από την Μ. Κοντού να έρθει, ώστε όχι μόνο να το παρουσιάσει σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε εθελοντές», λέει η ίδια. 

Με την ολοκλήρωση αυτής της δράσης, οι εθελοντές του Συλλόγου, θα μπορούν να παρουσιάσουν το πρόγραμμα σε δημοτικά σχολεία. Αυτό φέτος θα γίνει μόνο σε σχολεία που θα εκφράσουν ενδιαφέρον για το θέμα, αφού η σεζόν τελειώνει σε λίγους μήνες.

«Από το Σεπτέμβριο του 2017 και μετά με τη βοήθεια της Πρωτοβάθμιας θα ζητήσουμε να το παρουσιάσουμε σε όσα περισσότερα σχολεία μπορούμε. Είμαστε σε συνεχή  επικοινωνία τόσο με την Μ.  Κοντού όσο και με την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης  Ανατολή Βροχαρίδου, η οποία μας έχει συγκινήσει με τη βοήθειά της, για να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα στην εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά αυτό είναι κάτι πρώιμο», σημειώνει δημοσιοποιώντας   την εικόνα αισιοδοξίας που εισπράττει από τα μικρά παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ