29.9.2020 7:49

Οι Μ.Κ.Ο. αντιδρούν στο νέο μεταναστευτικό σύμφωνο

Δίνεται βάση στην επιστροφή προσφύγων και μεταναστών και όχι στην ένταξή τους, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση

«Κατώτερη των περιστάσεων» χαρακτηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ανθρωπιστικές οργανώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Όπως αναφέρουν, «το Σύμφωνο αυτό προσδίδει οικονομικό χαρακτήρα στην αλληλεγγύη, προσφέρει πάτημα στις χώρες που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και αφήνει τις χώρες εισόδου αβοήθητες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους, με παρηγοριά την εθελούσια "αλληλεγγύη" από τους συμμάχους τους».

«Παρόλο που υπάρχει μια αλλαγή και αυτή αναφέρεται στην δυνατότητα που έχει πλέον ο αιτών ή η αιτούσα άσυλο να ζητήσει μετεγκατάσταση λόγω ισχυρών δεσμών με μια συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε.», παρατηρούν οι οργανώσεις, «βλέπουμε πως το βάρος του σχεδίου δίνεται στις επιστροφές αντί της ένταξης, στον έλεγχο των συνόρων αντί για τον έλεγχο τήρησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, η HumanRights360, η SolidarityNow, το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Άρσις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ