25.7.2018 16:06

Ο πανικός της διαφυγής από τη φωτιά κοστίζει ανθρώπινες ζωές

Δήμος Χίου και πυροσβεστική ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενημερώνουν για την πρόληψη –αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Η καταστροφική πυρκαγιά της Αττικής με τους δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ανθρωπότητα και έχει προκαλέσει ανησυχία και φόβο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με αφορμή τα όσα τραγικά συνέβησαν  στην Αθήνα και έχοντας την εμπειρία των επίσης καταστροφικών πυρκαγιών  της Χίου του 2012 και 2016, ο  Δήμαρχος Χίου μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής  παρείχαν σήμερα χρήσιμες πληροφορίες αντιμετώπισης και πρόληψης της φωτιάς. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι  έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για  την πρόληψη των πυρκαγιών σε όλα τα χωριά του νησιού με τη συνεργασία των προέδρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων και των Ιερέων. « Η ενημέρωση και η σωστή πρόληψη σώζει ζωές. Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε γιατί ο πανικός μόνο προβλήματα δημιουργεί. Ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες που μας δίνουν οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής, δεν εγκαταλείπουμε το χωριό μας εάν  δεν μας το πουν αλλά συγκεντρωνόμαστε σε κεντρικό ασφαλές σημείο όπως είναι η εκκλησία του κάθε χωριού και δεν κάνουμε δύσκολη τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων με το να κινούμαστε άσκοπα με τα ιδιωτικά μας οχήματα», αναφέρει ο διοικητής της πυροσβεστικής Χίου. Ο κ. Βουράκης αναφέρθηκε ακόμη και στη δυσκολία στελέχωσης των πυροφυλακίων κυρίως της ΒΔ  Χίου καθότι το Πυροφυλάκιο της Παναγίας Δέσποινας παραμένει ανενεργό εξαιτίας μη εύρεσης προσωπικού.

Δήμαρχος Χίου « Δεν εγκαταλείπουμε δίχως εντολή εκκένωσης το σπίτι μας».

Ο Δήμαρχος Χίου επισήμανε ότι οι  περισσότεροι οικισμοί των χωριών είναι λιθόκτιστοι και κατασκευασμένοι με άκαυτα υλικά, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να απειληθούν από τη φωτιά. «Θέλω να σας ξεκαθαρίσω  στη Χίο θεωρείται απίθανο να χρειαστεί κάποιος να εγκαταλείψει το σπίτι του και αυτό εξαιτίας της δομής που έχουν οι οικισμοί καθότι είναι χτισμένοι σφικτά μεταξύ τους , από λιθώδη υλικά, άκαυστα. Ως εκ τούτο είναι συνετό σε περίπτωση πυρκαγιάς να μείνουμε εντός της οικίας μου αφού βέβαια έχουν φροντίσει ο περίγυρος να είναι καθαρός από εύφλεκτα υλικά», ανέφερε ο Μαν. Βουρνούς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ