12.1.2015 10:39

Ο απολογισμός μιας υπηρεσιακής θητείας

Τη θαλπωρή της οικογένειας και την αγκαλιά των εγγονιών του απολαμβάνει από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου ο Λάκης Τσακός.

Mετά από 27 «συναπτά έτη» υπηρεσίας έκρινε ότι ήλθε η κατάλληλη ώρα να αποχωρήσει και να απολαύσει τα αγαθά του νέου συνταξιούχου. Σε ηλικία 60 ετών έκλεισε την πόρτα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου πόρτα και γύρισε σελίδα στη ζωή του.

Τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια ανέλαβε και διοικητικές θέσεις ευθύνης, όπως προϊστάμενος έργων, προϊστάμενος Πολεοδομίας και την τελευταία τριετία διετέλεσε διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αντ’ αυτού

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που γνωρίζοντας την επαγγελματική  του νοοτροπία και τις δυνατότητες επιβολής των σχεδιασμών του, έλεγαν ότι πολλές φορές ήταν εν’ δυνάμει δήμαρχος στη θέση του δημάρχου, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει.

«Πάντα έκανα τη δουλειά μου με το χέρι στην καρδιά. Συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά με τους περισσότερους δημάρχους, όχι με όλους. Ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός σφυρηλατούνται και οι επαφές. Ποτέ δεν επιχείρησα να καπελώσω κανέναn, αλλά προσπαθούσα ό,τι αναλάμβανα να το ολοκλήρωνα με τον αρτιότερο τρόπο και οι προτάσεις μου να είναι πάντα τεκμηριωμένες θεωρητικά και πρακτικά».

Τα μεγάλα έργα

Θεωρεί ότι η Yπηρεσία συνέβαλλε να αλλάξει όψη η πόλη της Χίου, προς το καλύτερο. Πιστεύει στη συλλογικότητα και στη συνεργασία. Όλα τα έργα ήταν αποτέλεσμα αυτού του τρόπου δράσης.

«Όποιοι γνώριζαν την παλιά Χίο, μπορούν να κάνουν συγκρίσεις. Η πόλη έχει αποκτήσει αισθητική και οι δημότες απολαμβάνουν υπηρεσίες  που δεν τις είχαν παλιότερα. Βέβαια θα μπορούσε να έχει παραχθεί περισσότερο και καλύτερο έργο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο αλλά αυτό είναι μια ατελείωτη συζήτηση.»

Μεγάλα έργα που γράφουν ήδη ιστορία θεωρεί πολλά, αλλά ξεχωρίζει την ανάπλαση της Απλωταριάς, τα αντιπλημμυρικά έργα στο χείμαρρο της Σκύλλας και τον Κάμπο, την ανάπλαση των κτιρίων της οδού Δημοκρατίας, το δρόμο παράκαμψης της πόλης και άλλα.

Δεν κατάφερε

Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ήταν ένα. Σαν νέο στέλεχος των Τεχνικών Υπηρεσιών θεωρούσε αδιανόητο να ολοκληρώνει ένα έργο μια υπηρεσία σε ένα δρόμο και σε λίγο να ξηλώνει τον ίδιο δρόμο  μια άλλη. Είχε προτείνει να συζητήσουν για να βρεθεί ένα πλάνο κοινού προγραμματισμού  για την εξάλειψη  αυτού του φαινομένου, αλλά η προσπάθεια δεν απέδωσε. Αποδείχθηκε ότι μεσολαβούν πολλοί παράγοντες που ανατρέπουν τα πάντα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ