12.9.2015 10:28

«Ντέρμπι» μέχρι την ώρα της κάλπης

Το «ντέρμπι» ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζεται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 1% από τη Νέα Δημοκρατία, ο αρχηγός της οποίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εμφανίζεται ως ο νικητής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζει 28,5%, αυξάνοντας το ποσοστό του από 27% που είχε στην έρευνα που διεξήχθη 1-3 Σεπτεμβρίου, ενώ και η Ν.Δ. αυξάνει το δικό της ποσοστό στο 27,5% (από 27% που είχε στην προηγούμενη μέτρηση). Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια τάση ανόδου που καταγράφεται για το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, σημαντική παράμετρος που αναδεικνύεται και σε αυτήν τη μέτρηση είναι η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί στη μάχη για την τρίτη θέση. Η Χρυσή Αυγή αυξάνει το ποσοστό της στο 7% (από 6,5%), το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στο 6%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ που ενισχύεται και φθάνει στο 5,5% (από 4,5%), ενώ καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση του Ποταμιού στο 5% (από 5,5%). Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη παραμένει σταθερή στο 4,5%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη υποχωρεί στο όριο της εισόδου στη Βουλή, εξασφαλίζοντας 3% (4%). Και σε αυτήν τη δημοσκόπηση οι Ανεξάρτητοι Ελληνες παραμένουν εκτός Βουλής με 2% (1,5%).

Καθώς πλησιάζουμε προς την ημέρα των εκλογών, μειώνεται και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν την πρόθεσή τους να απέχουν. Τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (από 33,5% σε 27,5%), όσο και αυτών της Ν.Δ. (από 8,5% σε 6,5%). Στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής η αποχή υποχωρεί από 1,5% σε 1%, σε αυτούς των ΑΝΕΛ από 5,5% σε 2%, και του ΠΑΣΟΚ από 1,5% σε 1%. Αντίστροφη είναι η τάση που καταγράφεται στους ψηφοφόρους του Ποταμιού, όπου παρατηρούνται αυξητικές τάσεις προς αποχή (από 2,5% σε 3,5%), όπως και σε αυτούς του ΚΚΕ (από 1% σε 2%).

Σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση, στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή αυξάνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (61%), ενώ στη Ν.Δ. βρίσκεται στο 85%, στη Χρυσή Αυγή στο 83%, στο ΚΚΕ στο 81%, στο ΠΑΣΟΚ στο 73%, στο Ποτάμι στο 50% και στους Ανεξάρτητους Ελληνες μόλις στο 33%.

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει πως παρακολούθησε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και το 31% όχι. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία (84%) τονίζει πως δεν την επηρέασε καθόλου. Το 10% δηλώνει πως, παρακολουθώντας την τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης, νιώθει πιο σίγουρο για την επιλογή κόμματος που είχε ήδη αποφασίσει. Το 2,5% σημειώνει ότι δεν είχε προηγουμένως αποφασίσει, και το ντιμπέιτ βοήθησε στο να κάνει την επιλογή του, και μόλις 1,5% δηλώνει πως το ντιμπέιτ τον έκανε να αλλάξει επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση, την καλύτερη παρουσία στην τηλεοπτική αναμέτρηση είχε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (19%) και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας (13,5%), η Φώφη Γεννηματά (9%), ο Σταύρος Θεοδωράκης (8%), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (6%), ο Πάνος Καμμένος (4,5%) και τελευταίος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (1,5%). Ενας στους τρεις δηλώνει, πάντως, ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είχε καλή παρουσία.

 

Έντυπη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ