11.5.2016 17:10

Νεκρή η θάλασσα της βόρειας Χίου

-ΚΑΤΑΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΝCΕΑS»

Κατεστραμμένη από έλλειψη οξυγόνου είναι η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Χίου και νότια της Λέσβου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Διεθνούς  έρευνας του Αμερικανικού οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος ΝCΕΑS για την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

H έλλειψη οξυγόνου είναι ένας βασικός παράγοντας στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ο αριθμός «νεκρών ζωνών» - δηλαδή οι περιοχές του θαλάσσιου πυθμένα με λίγο οξυγόνο για την περισσότερη θαλάσσια ζωή-έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο μεταξύ 1995 και 2007. Σύμφωνα με τη μελέτη  η υπερβολική εκμετάλλευση των θαλασσών, η απώλεια ενδιαιτημάτων, και τα επιβλαβή φύκια θεωρούνται πια ως παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η μελέτη στο φαινόμενο, με την ονομασία ευτροφισμός, που προκαλείται από τα βιομηχανικά απόβλητα και από το νερό που περιέχει φωσφάτη και νιτράτη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξησης της άλγης και της βλάστησης στις παράκτιες περιοχές. Όταν η άλγη πεθαίνει και βουλιάζει στον πυθμένα του βυθού, μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στη γύρω περιοχή, με σημαντικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ψαριών και της τροφής τους, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπορική αλιεία.

Η Χίος
Οι  ελληνικές θάλασσες είναι βαθιά επηρεασμένες από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Χλωρίδα και πανίδα κινδυνεύουν από τη μόλυνση. Μεταξύ άλλων σημαντικές καταστροφές έχουν υποστεί οι περιοχές από τα παράλια της Σμύρνης έως τη Βόρεια Χίο και τη Νότια Λέσβο. Στην ίδια περιοχή, τη δεκαετία 1990 – 2000  είχαν αποκαλυφθεί περίεργα ναυάγια Τούρκικων πλοίων με φορτία τοξικών αποβλήτων , τα πληρώματα των οποίων παραλήφθηκαν πριν τα ναυάγια,  από πλοία που τα ακολουθούσαν.

Καθαρές

Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, το πρόβλημα δεν έχει αγγίξει ακόμη ή επηρεάζει ελάχιστα μερικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και αυτή  ανατολικά της Χίου. Όμως οι ψαρότοποι  αυτής της περιοχής έχουν καταστραφεί από τη δραστηριότητα ανεμότρατων. Ελληνικές βέβαια δεν υπάρχουν πιά, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το κόψιμο τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ