6.10.2016 9:33

Να σταθεί στο ύψος της η χιώτικη κοινωνία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΩΣΗ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

Τη δική της θέση για ια την επικείμενη μίσθωση χώρου των ξενώνων του Κολυμβητηρίου σε ΜΚΟ προκειμένου να στεγαστούν προσφυγόπουλα, καταθέτει με ανακοίνωση της η ΛΑΣ, προτείνοντας μια διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος, καυτηριάζοντας τις ακραίες συμπεριφορές όπως εκφράστηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, τον λαϊκισμό από συμπολίτευση και αντιπολίτευση και προτείνοντας τη διαχείριση και τον έλεγχο αυτής της δομής από δημόσιους φορείς και όχι ΜΚΟ .

Σε αυτή αναφέρεται:

"Με αφορμή συνεδρίαση του ΝΠΔΔ Χίου στις 30-9-2016 και τη συζήτηση  του θέματος της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την μίσθωση χώρου των ξενώνων του Κολυμβητηρίου σε ΜΚΟ για να στεγαστούν προσφυγόπουλα, γίναμε μάρτυρες  μιας ακόμη  υπερβολικά  έντονης διαμαρτυρίας των κατοίκων της γύρω περιοχής, αλλά και του λαϊκισμού από πλευράς των Δημ. Συμβούλων συμπολίτευσης  και μείζονος αντιπολίτευσης.

Για μια ακόμη φορά εκφράστηκε μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. ο φόβος, και η ανασφάλεια, η πρόθεση «περιφρούρησης του δικού μας χώρου», και το θυμικό καπέλωσε τη λογική.

Σαφώς είναι γνωστός ο ρόλος των ΜΚΟ, και ο κόσμος έχει τις επιφυλάξεις του γι’ αυτές. Σαφώς η κατάσταση που επικρατεί  τον τελευταίο καιρό στο νησί είναι δύσκολη με όλο  τον κόσμο εγκλωβισμένο στις συμφωνίες της Ε. Ε., Τουρκίας και στα «ήξεις –αφίξεις» της ελληνικής κυβέρνησης.

Όλοι νιώθουμε ότι το πρόβλημα του προσφυγικού μας έχει ξεπεράσει, με τις απαράδεκτες συνέπειες των συμφωνιών αυτών -ΕΕ, Τουρκίας, Κυβέρνησης- που εντείνουν τις τραγικές συνέπειες του πολέμου.

Η Δημοτική και η Περιφερειακή Αρχή με δεμένα χέρια, αφού επί της ουσίας ακολουθούν το «ζήτω η ΕΕ», δεν έχουν να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν πολιτικές πέρα από των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως φάνηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ανακουφιστεί το νησί και ο κόσμος, αφού οι όποιες αποφάσεις αφορούν ημίμετρα και σπασμωδικές κινήσεις, όπως για εκκένωση της Σούδας και του «ΔΗΠΕΘΕ»- με δημιουργία ξεκάθαρα ενός καινούριου χώρου, που θα στεγάσει τους χιλιάδες εγκλωβισμένους τωρινούς και μελλοντικούς, με αριθμούς δυσβάσταχτους για τα νησιά μας.

Η Δημ. Αρχή, δεν δέχθηκε τη διατύπωση της θέσης για άμεση μετακίνηση και απεγκλωβισμό προσφύγων προς την ενδοχώρα και τις χώρες που επιθυμούν και το διαχειρίσιμο αριθμό προσφύγων για το νησί, που δεν μπορεί να είναι πέρα από τον αρχικό σχεδιασμό των 900-1000 ατόμων, με αξιοπρεπή διαβίωση και εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και εκπαίδευσης για το χρόνο παραμονής τους που πρέπει να είναι προσωρινός, αφού αυτό επιθυμούν και οι ίδιοι.

Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε τον έρποντα φασισμό που καλλιεργούν ακροδεξιά στοιχεία και η ΧΑ, να μπει στη ζωή  μας και να μαυρίσει τις ψυχές των ανθρώπων, με την κυριαρχία του φόβου.

Σήμερα το μεγάλο ζητούμενο είναι η χιώτικη κοινωνία να σταθεί στο ύψος της, όπως όλο αυτό τον καιρό  στάθηκε, να μην αφήσει τον παραλογισμό να κυριεύσει τις ζωές μας.

Μισθώσεις με όρους για εξασφάλιση της ασφάλειας, της  υγιεινής των χώρων, της ορθής λειτουργίας, της αποφυγής ζημιών, της φύλαξης των παιδιών από δημόσιους φορείς και όχι ΜΚΟ, γιατί θα πρέπει να διαγράφονται, και να μην εξετάζονται κατά περίπτωση; Γιατί τόσο φυλετικό μίσος προς παιδιά;

Αν μπορεί ο Δήμος να διαθέσει κτίρια και να οργανώσει με τους δικούς του όρους δομές προσωρινής φιλοξενίας μέσα από τις μισθώσεις αυτές, με προϋποθέσεις που θα ανακουφίσουν τους πρόσφυγες γιατί να μην γίνει;

Ερωτήματα και απαντήσεις που η κοινή λογική μπορεί να δώσει στα επί μέρους προβλήματα που καθημερινά θα μας φέρνουν αντιμέτωπους με το Προσφυγικό.

Γιατί, τις θέσεις και τις απόψεις μας σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επί του πρακτέου τις έχουμε καταθέσει επανειλημμένα:

  1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και όσοι γίνουν δεκτοί να τοποθετηθούν στην ελληνική ενδοχώρα, εντασσόμενοι στον κοινωνικό ιστό, ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί.
  2. Η παραμονή στο νησί των αιτουμένων άσυλο να μην ξεπερνά τις 3 μέρες
  3. Να προωθηθούν οι υπόλοιποι που δε θα ζητήσουν άσυλο με γρήγορες και ασφαλείς διαδικασίες στις χώρες που επιθυμούν.
  4. Ο αριθμός των προσφύγων που αναγκαστικά θα παραμένουν στο νησί να είναι προσωρινός, διαχειρίσιμος και με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης."-

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ