3.3.2021 12:49

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός απέναντι στις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων της Χίου»

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Χίου της ΚΝΕ

10 Mάρτη 2020 η ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία μας! Ένας χρόνος πανδημίας μέσα στον οποίο η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια, όπως δίκαια διεκδίκησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε όλη την Ελλάδα. Από τότε το μόνο που λαμβάνουμε είναι υποσχέσεις και επίκληση στην ατομική ευθύνη την ίδια στιγμή που ούτε το δημόσιο σύστημα υγείας θωρακίστηκε, ούτε οι χώροι δουλειάς, ούτε τα ΜΜΜ και φυσικά η υγεία των μαθητών μέσα στα σχολεία για κάποιους θεωρείται πολυτέλεια.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες της θεαματικής αύξησης των κρουσμάτων σε σχολεία, στρατόπεδα και χώρους δουλειάς. Καθημερινά ανακοινώνονται νέα κρούσματα σε σχολεία της Χίου, όπου ως μόνη λύση παρουσιάζεται η στιγμιαία απολύμανση των χώρων. Οι μαθητές στέλνονται για τεστ με δική τους ευθύνη και κόστος, ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα. Τόσο το Νοσοκομείο όσο και ο ΕΟΔΥΥ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αναγκαίο αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές, πόσο μάλλον για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Πολλά σχολεία συστεγάζονται και ως λύση παρουσιάζεται η τηλεκπαίδευση για την μία και μόνο τάξη όπου βρέθηκε κρούσμα λές και τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους στα διαλείμματα. 

Σε σχολεία του Βροντάδου και της Καλιμμασιάς οι μαθητές επέλεξαν να απέχουν από το σχολείο προκειμένου να προστατευτούν για να λάβουν την τιμωρητική απάντηση εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης ότι θα πάρουν κανονικά απουσίες! 

Την ίδια στιγμή που οι μαθητές δεν αισθανόμαστε ασφαλείς στα σχολεία μας και οι γονείς μας ασφαλείς στους χώρους δουλειάς τους, λαμβάνουμε μόνο υποσχέσεις, τιμωρίες και εμπαιγμό για τις ανησυχίες μας. Η κυβέρνηση, η Δευτεροβάθμια, η Δημοτική Αρχή και η Περιφέρεια να πάρουν τις ευθύνες τους παίρνοντας επιτέλους μετά από τόσους μήνες, τώρα όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία των Χιωτών.

Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους δωρεάν και άμεσα

Απαιτούμε:

  • Άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τάξη και 15μελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών, επιπλέον αίθουσες και όχι κοντέινερ.

  • Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας! Είναι αδιανόητο το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας να είναι στα όριά τους και ο ιδιωτικός τομέας να κερδίζει σε βάρος της υγείας μας. 

  • Στελέχωση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό. Στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί και σύνδεσή της με τα σχολεία-νηπιαγωγεία.

  • Να αφήσουν τις τιμωρητικές πρακτικές απέναντι στους μαθητές. Να διαγραφούν τώρα όλες οι απουσίες για τους μαθητές που απείχαν από το μάθημα σε σχολεία που βρέθηκαν κρούσματα!

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στον εμβολιασμό και να εξασφαλιστούν επαρκή εμβόλια τα όλους! Το φιάσκο των ελλείψεων και στο νησί μας είναι ενδεικτικό των ανταγωνισμών, της υγείας – εμπόρευμα.

  • Τακτικές απολυμάνσεις και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, στα δημόσια κτήρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σ’ όλους τους χώρους δουλειάς.

  • Άμεσα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού στα σχολικά λεωφορεία σε πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προσλήψεις και συχνότερα δρομολόγια λεωφορείων για την μετακίνηση των μαθητών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΚΝΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ