4.4.2022 11:31

«Να μπει τέλος στην αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης»

ΤΟ ΣΕΣΝΟΧ για την απεργία της 6ης Απρίλη

Το ΣΕΣΝΟΧ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην 24ωρη Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργίας της 6ης Απριλίου που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Η απεργία αυτή γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών, που σκοτώνει άμαχο πληθυσμό, δημιουργεί νέα κύματα προσφύγων και φτώχεια. Παράλληλα, εξαθλιώνει περαιτέρω τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, με τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται. 

«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους… Πριν απ’ αυτόν γίνανε κι άλλοι πόλεμοι. Όταν τελείωσε ο τελευταίος, υπήρχαν νικητές και νικημένοι. Στους νικημένους, ο φτωχός λαός πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο….» γι’ αυτό και κυρίαρχο αίτημα στην απεργία είναι να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος και να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν.

Εδώ και 12 χρόνια οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όχι μόνο δεν είχαμε καμιά αύξηση στον μισθό μας, αντίθετα οι περικοπές στους μισθούς μας έφτασαν στο 40%, ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους. Και ενώ, υποτίθεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς μας, αλλά αντίθετα μας στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Χίου και στο ΕΚΑΒ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που τσακίζουν κόκαλα, τις αμοιβές που βρίσκονται κάτω και από τον άθλιο κατώτερο μισθό των 663€. Ζούμε με την ανασφάλεια, την εγκατάλειψη, την ιδιωτικοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών. Τα γνωρίζουν και οι συμβασιούχοι, που θα απολυθούν, ενώ το διάστημα της πανδημίας κλήθηκαν να καλύψουν κενά στη πρώτη γραμμή μάχης.

Το μισθολόγιο που καθιέρωσε το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/15) αντί για άρση των περικοπών των προηγούμενων μνημονίων, των Κυβερνήσεων 2010 – 2015, καθήλωσε τους μισθούς μας, αφού προβλέπει πως καμιά αύξηση δεν θα δοθεί μέχρι 31/12/2022, ενώ ταυτόχρονα πάγωσε τη διετία 2016-2017, για τη μισθολογική μας εξέλιξη, κάτι που διατηρεί και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

Στο αίτημά μας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο (όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα) ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών δεν έδωσαν θετική απάντηση. Αντίθετα δήλωσαν ότι το θεωρούν και άδικο!!! Θεωρούν, δηλαδή, άδικο να πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης ένας εργαζόμενος στο Δημόσιο με 13.000 ευρώ ακαθάριστο ετήσιο εισόδημα και να μην πληρώνει ένας επιχειρηματίας, στον ιδιωτικό τομέα, με εισόδημα 150.000 ευρώ τον χρόνο.

Ο κόμπος πλέον έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, με σκοπό να συνεχίσει την αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική της.

Η απεργία αυτή, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με πληθωρισμό πάνω από 7% -ρεκόρ 25ετίας- είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ζωή με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Την κρίση δεν θα τη πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική πάλη, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη μιας χούφτας ανθρώπων.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
  • Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των Υγειονομικών. 
  • ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» και στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. 
  • ΟΧΙ στις αναστολές - απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Να επιστρέψουν πίσω όλοι οι συνάδελφοι Υγειονομικοί που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής – εξαθλίωσης.
  • ΟΧΙ στην επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών και στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια και το ΕΚΑΒ.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά και όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ