2.8.2021 13:24

Ν. Χαρδαλιάς για καύσωνα: Αρκετές εβδομάδες συναγερμού και επαγρύπνησης μπροστά μας

Για δύσκολες ημέρες που θα ξεκινήσουν όταν τελειώσει ο καύσωνας έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1.

«Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι οι ημέρες του καύσωνα μόνο. Για εμάς οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ό,τι σημαίνει αυτό. Άρα, έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Όλα αναλύονται μέρα με τη μέρα και προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία μάς έρχονται», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ηλεκτρική ενέργεια

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, απάντησε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για αυτό το κομμάτι και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. «Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σκρέκας, έκανε σύσκεψη για αυτό χθες και σήμερα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητας είναι υψηλότατος. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος αν χρειαστεί να δώσει λύσεις εκεί που θα προκύψουν τα προβλήματα», σημείωσε.

116 πυρκαγιές σε 48 ώρες

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων γνωστοποίησε ότι το τελευταίο 48ωρο είχαμε 116 πυρκαγιές και πρόσθεσε ότι η μεγάλη μάχη, η τελευταία, είναι στη Ρόδο. «Ήταν μία δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά η ηλεκτροδότηση στο 99% του νησιού περίπου στη 1:30 τα μεσάνυχτα. Δούλεψαν πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτήν τη στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση, μας απασχολεί εκεί ένα σημείο, σε μια χαράδρα που βρίσκεται μεταξύ του ραντάρ της Αεροπορίας και του αεροδρομίου των Μαριτσών, εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η φωτιά. Δίνεται μια μεγάλη μάχη, ήδη ενισχύονται οι δυνάμεις εκεί, μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ώρες θα φτάσουν και δυνάμεις και από την Αθήνα που έχουν φύγει από χθες το βράδυ και έχει ενισχυθεί και σε πεζοπόρα, από τη Θεσσαλονίκη, τη Σάμο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία εξίσου δύσκολη φωτιά όπως οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου», τόνισε.

Σχετικά με το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν αλλάξει τελείως το δόγμα και την προσέγγισή τους πάνω σε αυτό το θέμα. «Με τον νόμο 4622 εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία εκείνα, ώστε να μην περιμένει πότε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα προχωρήσουν με τους απαραίτητους καθαρισμούς και τα έργα πρόληψης αλλά να παρεμβαίνει όπου εκείνη θεωρεί, χωρίς να είναι η απόλυτη αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγινε συγκεκριμένη παρέμβαση, ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ποιος κάνει τι, αυτό περιγράφηκε στο γενικό σχέδιο που έχει η χώρα μας πλέον, τον “ΙΟΛΑΟ”, για τις πυρκαγιές αλλά και τις άλλες καταστροφές. Το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Αν μπορούν πραγματικά να προετοιμάσουν τον μηχανισμό την ώρα της κρίσης, αν έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες, να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων είναι αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες να έχει λυθεί με συγκεκριμένο πάγιο πρόγραμμα καθαρισμών κάθε χρόνο, με εξασφαλισμένους πόρους και εξασφαλισμένα μέσα. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται, των εγκρίσεων που μεταφέρονται μεταξύ δασαρχείων αποκεντρωμένων δήμων και όλων των εμπλεκόμενων πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε όλες αυτές τις αρρυθμίες και τις παθογένειες δεκαετιών», υπογράμμισε.

Πηγή: Καθημερινή

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ