8.7.2015 12:20

Μπλόκο από 35 αεροπορικές εταιρείες

Κρίσιμο για το μέλλον του φετινού ελληνικού τουρισμού είναι το επόμενο 10ήμερο, καθώς τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και πρακτορεία μετρούν τις αντοχές τους διανύοντας τη δεύτερη εβδομάδα των capital controls.

Τα ανησυχητικά μηνύματα για τον τουρισμό έρχονται σε μια περίοδο όπου περίσσευαν τα χαμόγελα στον κλάδο. Το «Ελ. Βενιζέλος» κατέρριψε κάθε ρεκόρ, με την επιβατική κίνηση να φτάνει τα 8 εκατομμύρια στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, ποσοστό αυξημένο 23% σε σχέση με πέρυσι

Ηδη χθες έγινε γνωστό ότι περίπου 35 ξένες αεροπορικές εταιρείες απέκλεισαν τα ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία και δεν δέχονται πλέον κρατήσεις εισιτηρίων από την Ελλάδα. Μεταξύ των αερομεταφορέων συγκαταλέγονται εταιρείες όπως η Turkish, η Emirates, η Qatar, η Quantas, η Air Baltic, η Pegasus και η China Airlines, ενώ ο όμιλος Lufthansa αναμένεται να το εφαρμόσει από σήμερα.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση που είχε ήδη λάβει η ΙΑΤΑ από την περασμένη εβδομάδα, βάσει της οποίας οι εκκαθαρίσεις στο σύστημα για τις ελληνικές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων γίνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, αντί του παραδοσιακού 15νθημέρου.

Κι όλα αυτά ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας μόλις είχε καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας την επιβατική του κίνηση στα 8 εκατομμύρια επιβάτες την περίοδο Ιανουαρίου ? Ιουνίου, αυξημένη κατά 23% συγκριτικά με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, η κίνηση εσωτερικού έφθασε τους 2.886.832 επιβάτες έναντι 2.267.970 επιβατών στο πρώτο εξάμηνο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 27%. Η κίνηση εξωτερικού για το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασε τους 5.086.256 επιβάτες έναντι 4.202.538 επιβατών πέρυσι, αυξήθηκε δηλαδή κατά 21%. Στο εξάμηνο και οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν αύξηση κατά 18%, ενώ οι ξένοι επισκέπτες κατέγραψαν άνοδο κατά 28%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, με την κίνηση να φτάνει το 1,88 εκατ. επιβάτες.

Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει εάν η ανοδική τάση θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι τα μηνύματα που φτάνουν ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Οι νέες κρατήσεις διατηρούν έναν σταθερό ρυθμό μείωσης που φτάνει και το 40% στο δίκτυο εσωτερικού και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Ελληνες ταξιδιώτες, όπως επισημαίνουν πηγές της Aegean Airlines, προσθέτοντας, πάντως, ότι η συνολική κατάσταση δεν έχει επηρεάσει καθόλου τις πληρότητες των αεροσκαφών.

Ακυρώσεις πτήσεων δεν υπάρχουν, παρά μόνο περιορισμένες ακυρώσεις ταξιδιωτών, τονίζει στο «Εθνος» ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, ο οποίος κάνει λόγο για θετικά μηνύματα από βασικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Για «πάγωμα» στις κρατήσεις ξενοδοχείων κατά 35% σε σχέση με πέρυσι κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για κρατήσεις που δεν θα αναπληρωθούν δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Οσοι, πάντως, έχουν αγοράσει πακέτα δεν τα ακυρώνουν, συμπληρώνει. Οσο για τις προμήθειες των μονάδων, υπογραμμίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα: «Ο εφοδιασμός γίνεται κανονικά. Ωστόσο οι προμηθευτές θέλουν να πληρώνονται μετρητά. Είναι διάχυτη η αγωνία για το πόσοι και για πόσο θα μπορούν να αντέξουν αυτήν την κατάσταση» τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ