23.12.2015 14:47

Μωσαϊκό προσφυγικών ιστοριών στα Νένητα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ «MOSAIC» ΤΗΣ Μ. ΣΟΛΩΜΑΚΟΥ ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑ “ROBERT BOSCH”

Μία σημαντική διάκριση για τη Χίο αλλά και για τα Νένητα κατάφερε να αποσπάσει η αδιόριστη εκπαιδευτικός  Ματίνα Σολωμάκου που υποβάλλοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΣτART» του ιδρύματος «Robert Bosch» για τη νεανική κουλτούρα στην Ελλάδα, πέτυχε την ανάδειξη του project της «Mosaic» ανάμεσα στα 12 επικρατέστερα σε σύνολο 160 συμμετοχών.

Τι είναι το «Mosaic»

Το «Μοsaic» απευθύνεται σε νέους και νέες μαθητές γυμνασίου και λυκείου που ζουν στα Νένητα και στα γύρω χωριά. Μέσα από το πρόγραμμα πρόκειται να δημιουργηθεί ένα φιλμ σχετικό με ιστορίες μετανάστευσης .

«Όπως το μωσαϊκό αποτελείται από πολλές ψηφίδες έτσι και το “mosaic” θα έχει τη μορφή ποικίλων συνεντεύξεων από ανθρώπους που έχουν μία διαφορετική μεταναστευτική ιστορία να καταθέσουν. Θεώρησα ότι αυτό το αντικείμενο θα είναι ενδιαφέρον και για το ίδιο το ίδρυμα αλλά και για τα παιδιά καθώς η μετανάστευση αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός το οποίο θα κληθούν να προσεγγίσουν από διαφορετική οπτική γωνία», ανέφερε στον «π» η Μ. Σολωμάκου.

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ όπως εξήγησε η ίδια θα γίνει από τους ίδιους τους νεαρούς συμμετέχοντες. Σκοπός της συμμετοχής των νέων στο πρόγραμμα είναι η εξοικείωση με την τέχνη της κινηματογράφησης αλλά και η ευαισθητοποίηση σχετικά με επίκαιρα κοινωνικά φαινόμενα όπως η μετανάστευση.

Εργαστήρι με τη συμμετοχή καταξιωμένων επαγγελματιών

Προκειμένου οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις θα υλοποιηθεί στις 10,16 και 17 Ιανουαρίου εργαστήρι από καταξιωμένους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα ο Φ. Μανδηλαράς θα διδάξει δημιουργική γραφή και σενάριο, η Χρ. Πεχλιβανίδη σκηνοθεσία και παραγωγή, η Ε. Μαργαριτίδη φωτογραφίεα, η Π. Μήλιου ηχοληψία και η Ι. Πογιατζή μοντάζ.

Το φιλμ το οποίο θα παραχθεί θα προβληθεί αρχικά στην Πινακοθήκη της Χίου σε συνεργασία με τον Δήμο ενώ θα πλαισιωθεί από έκθεση με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό σχετιζόμενο με τη μετανάστευση.

Τέλος το φιλμ θα προβληθεί στην τελετή λήξης του «ΣτART» στην Αθήνα ενώ φιλοδοξεί να ταξιδέψει σε φεστιβάλ κινηματογράφου εντός κι εκτός Ελλάδας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ