28.7.2016 17:21

Μνημόσυνο στα καμένα

ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΣΣΩΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΕΣ

Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Αυτή η φράση ίσως κρύβει την απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο το νησί αναγκάστηκε να βιώσει και πάλι καταστάσεις που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί μετά την πυρκαγιά του 2012 που αποτέλεσε ένα μεγάλο μάθημα για κατοίκους αλλά και φορείς.

Η εκ των υστέρων αποτίμηση της πρόσφατης πυρκαγιάς φέρνει στην επιφάνεια σημαντικές παραμέτρους της που αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία κάτοικοι αλλά και τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουν το ζήτημα της πρόληψης.

Τα γεμάτα από χόρτα χωράφια, η έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου, η διακοπή των ενημερωτικών ημερίδων από τον Δήμο σε χωριά και πόλη είναι μόνο μερικά από αυτά που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς πολλά είπαμε το 2012, ακόμα λιγότερα υλοποιήσαμε και ελάχιστα θυμόμαστε από τη συμφορά που ζήσαμε πριν 4 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο 5 συμπολίτες μας μιλούν στον «π» καταθέτοντας τη δική τους άποψη για τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά και για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.

Στέλιος Καμπούρης – Δημοτικός Σύμβουλος Αντιπολίτευσης

«Δεν μπορώ να έχω άποψη για το τι πήγε στραβά. Αυτό όμως που απαιτείται είναι η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Να δούμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Έπειτα θα πρέπει να ακολουθήσει ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός και αναφέρομαι κυρίως στο ζήτημα της αποκατάστασης των φυτειών του σχίνου και τέλος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα πρέπει να εστιάσουμε στο κομμάτι της πρόληψης. Είναι γεγονός ότι η επένδυση στην πληροφόρηση θα έπρεπε να είναι στα ύψιστα επίπεδα. Όμως κάθε φορά στην αρχή δίνουμε τα πάντα και μετά τα παρατάμε. Η πληροφόρηση θα πρέπει να είναι διαρκής, συνεχόμενη και σε συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Ερμιόνη Φρεζούλη- Επικεφαλής Χιακής Συμπολιτείας

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επικαιροποιήσουμε προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το 2012. Το βασικό για εμάς είναι η πρόληψη. Αυτή όμως η έννοια δεν είναι γενική και αόριστη, πρέπει να εξειδικεύσουμε τι σημαίνει πρόληψη. Θα πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος και να εφαρμοστούν επιτέλους προτάσεις γιατί δεν γίνεται να θυμόμαστε μόνο μετά από κάθε πυρκαγιά ότι κάτι πρέπει να κάνουμε. Να εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα γίνει και η διαχείριση των καμένων εκτάσεων, όλα αυτά όμως δεν αφορούν έναν διάλογο που γίνεται εν θερμώ. Πρέπει τα συμπεράσματα και οι προτάσεις να εφαρμοστούν και να μην εγκαταληφθούν όπως γίνεται κάθε φορά».

Ανδρέας Βεργίτσης- Αντιδήμαρχος νότιας Χίου

«Δεν ξέρω αν κάτι τελικά πήγε στραβά, αυτό που είδα εγώ είναι ότι μέσα σε δύο ώρες δημιουργήθηκε ένα μέτωπο 12 χιλιομέτρων που έκαιγε ότι ήθελε ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Από την πυρκαγιά φάνηκε εν τέλει το υψηλό επίπεδο των εθελοντικών ομάδων, που σε πολλές περιπτώσεις ανταποκρίθηκαν καλύτερα κι από τους επαγγελματίες πυροσβέστες. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να επενδύσουμε. Αυτό που άμεσα πρέπει να γίνει είναι μικρά ανασχετικά φράγματα στα βουνά και να επιχορηγηθούμε για δεντροφυτεύσεις και καλλιέργιες. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή, μη δώσετε χρήματα στον Δήμο, δώστε δέντρα γιατί μόνο έτσι ο κόσμος θα μείνει στα χωριά και θα επιμείνει να δημιουργήσει ξανά».

Κώστας Αλέρτας- Εθελοντής πυροσβέστης

«Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες γιατί υπήρχε χαμηλή υγρασία και υψηλός άνεμος με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εξαπλωθεί άμεσα. Όμως πέρα από αυτό υπήρχαν και πολλά ακαθάριστα χωράφια, αυτό δείχνει ότι ο κόσμος δυστυχώς δεν έβαλε μυαλό. Από εδώ και πέρα είναι πια θέμα παιδείας. Ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες χαμένες εκτάσεις, σε λίγο δεν θα έχουμε πράσινο. Οι πολίτες θα πρέπει να οργανωθούν γύρω από τις εθελοντικές ομάδες. Δυστυχώς το περιβάλλον έχει αφεθεί από την αυτοδιοίκηση εδώ και καιρό. Κάναμε μελέτες και συνέδρια και τελικά δεν εφαρμόσαμε τίποτα. Φέτος δυστυχώς δεν έγιναν οι ενημερώσεις στα χωριά όπως πέρσι. Ήταν μέτρο που απέδωσε και το είδαμε όλοι μας. Ας καταλάβουμε ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την καταστολή ακόμα και από άποψη κόστους».

Γ. Καραβασίλης – πολίτης

«Υπάρχει σχετικός κανονισμός που προβλέπει τι πρέπει να γίνει από την έναρξη μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Ας αναζητήσει ο καθένας από εμάς τι προβλέπει αυτό το έγγραφο και ας αναλογιστούμε τι από όλα αυτά έχει γίνει και από την πολιτεία αλλά και από τον καθένα μας ξεχωριστά. Δυστυχώς μοιάζει με μνημόσυνο πλέον αυτή η αναφορά στο έγγραφο, αλλά όπου και να σκαλίσεις την ιστορία της Ελλάδας , μνημόσυνα κάνουμε».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ