2.6.2016 17:47

Το Mindtrap σε «παγιδεύει» στον κόσμο της διαδραστικής ψυχαγωγίας

7 ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ

Όσοι κατεβαίνετε από την οδό Κουντουριώτη αναπόφευκτα θα έχετε διακρίνει στον αριθμό 11, τα δύο «ειδικά» ντυμένα κτίρια με τις μεγάλες διαφημίσεις εξωτερικά που προϊδεάζουν για ένα διαφορετικό κόσμο ψυχαγωγίας.

Στην καρδιά αυτών των κτιρίων βρίσκονται 7 δωμάτια. 7 ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για να σας χαρίσουν μία ώρα ή και πολλές ώρες ψυχαγωγίας, με μοναδική απαίτηση να υπάρχει μια παρέα 4 ή και 5 ή και 6 ατόμων όπου η συνεργασία είναι προαπαιτούμενο, εφόσον επιθυμείτε να «βγείτε» από το δωμάτιο έχοντας προηγουμένως σπάσει τους κωδικούς και τα δεκάδες κρυμμένα μυστικά και έχοντας λύσει βέβαια το μυστήριο που το κάθε ένα κρύβει.

Στον κόσμο του Mindtrap τα πάντα αφορούν στην ψυχαγωγία. Αυτό εξάλλου εξηγούν και υπεύθυνοι του. «Βλέπεις πως φωτίζονται τα πρόσωπα όλων όσοι ολοκληρώνουν τα δωμάτια, την ιστορία δηλαδή και την δοκιμασία του ξεκλειδώματος του δωματίου και αυτό σου δίνει την αίσθηση ότι όντως άξιζε τον κόπο», αναφέρει στον «π» ο Γιάννης, έχοντας μάλιστα «αναλύσει» και τους λόγους για τους οποίους η κάθε ηλικία αντιμετωπίζει διαφορετικά τη δοκιμασία. «Τα μικρά παιδιά, οι μικρότερες ηλικίες, έρχονται για το κέφι τους, για το χαβαλέ που μπορεί να έχει η συμμετοχή τους σε ένα παιχνίδι όπου προαπαιτούμενο είναι η συνεργασία. Σε ορισμένους γρίφους μάλιστα, κυρίως όσοι απαιτούν φαντασία και παρατηρητικότητα, μπορεί και να τα καταφέρνουν καλύτερα από τους μεγαλύτερους. Οι μεγαλύτερες ηλικίες βγαίνουν από το δωμάτιο με πιο έντονα συναισθήματα. Πωρώνονται, αγχώνονται, ενθουσιάζονται περισσότερο γιατί ίσως έρχονται στο Mindtrap με μειωμένες προσδοκίες και με την έξοδο τους η αρχική τους καχυποψία και δισταγμός ανατρέπονται πλήρως», εξηγεί στον «π».

 

Το Mindtrapδεν είναι «κλειδωμένα δωμάτια»  που ντε και καλά δεν ανοίγουν αν δεν περάσει η ώρα.... Είναι θεματικοί χώροι, θεματικές ενότητες, που εστιάζουν σε μια ιστορία της οποίας για 60 λεπτά γίνεσαι μέρος και καλείσαι να λύσεις το μυστήριο για να... αποδράσεις. Από το δωμάτιο με τους καθρέφτες στο Sabotage, στο Stalingrad, στο Traveller, στο Insanity, στο EvilMansionκαι σε άλλα κόνσεπτ, ο επισκέπτης καλείται να ανοίξει τα μάτια του και να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στην αποκωδικοποίηση πληροφοριών, που όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, συμβαίνει σε όλους.

Αφού φτάσεις με την παρέα σου ένα ειδικός συνεργάτης του Mindtrapσε κατατοπίζει στις απαραίτητες πληροφορίες. Σου εξηγεί τις οδηγίες και του κανόνες του παιχνιδιού, τις βοήθειες που με ειδική οθόνη θα σου εμφανιστούν εφόσον τις ζητήσεις, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις. Αμέσως μετά μπαίνεις στο δωμάτιο και την ιστορία του. Ξεκινάς να αναζητάς πληροφορίες, στοιχεία, κωδικούς, μηνύματα, όλα όσα στη συνέχεια θα πρέπει να συνθέσεις προκειμένου να πετύχεις να σπάσεις τον γρίφο κάθε πρόκλησης. Το μόνο που λογικά σε απασχολεί είναι ο χρόνος.... Αυτό κυλάει λεπτό το λεπτό κορυφώνοντας την αγωνία και την ανάγκη να έχεις λύσει το μυστήριο πριν λήξουν τα 60 λεπτά.

«Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις πως μπορούν να συνεργαστούν παιδιά μεταξύ τους, αγόρια, κορίτσια, οικογένειες, ομάδες και άλλοι, προκειμένου να φτάσουν να βγουν από το δωμάτιο. Αυτό που λέω σε κάθε τόνο είναι πως ο χρόνος κυλά όμορφα. Πολλές οικογένειες, γονείς με παιδιά που ήρθαν και έπαιξαν επαναπροσδιόρισαν τους όρους της διασκέδασης μεταξύ τους και ήρθαν πολύ σύντομα για να μπουν σε κάποιο άλλο δωμάτιο», υποστηρίζει ο Γιάννης.

 

Μια διασκέδαση που εξαπλώνεται

Οι ιδέες του Mindtrapγεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη για νέους εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης το κατέταξαν σύντομα στις αγαπημένες συνήθειες των κατοίκων της πόλης και τα δωμάτια εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα στην Αθήνα, τη Λάρισα, τη Χίο, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα. «Στη Χίο έχουμε ξεπεράσει τις 16.000 επισκέψεις μέσα σε 7,5 μήνες. Είναι ένα ρεκόρ και μια απάντηση ότι το νησί έχει ανάγκη για διασκέδαση σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και των ηλικιών. Αυτό που επιθυμούμε είναι να περάσουν όλοι κάποια στιγμή από το Mindtrap, να διαπιστώσουν μόνοι τους ότι η συμμετοχή τους αξίζει, να προκαλέσουν τις δυνατότητές τους και να φύγουν ευχαριστημένοι. Δεν είναι ένα παιχνίδι προκλήσεων. Είναι ένα παιχνίδι με απλές απαιτήσεις στην παρατηρητικότητα και την συνεργασία. Μπορεί να το καταφέρουν με την πρώτη, μπορεί και όχι. Αυτό όμως που σίγουρα θα τους μείνει είναι μια γλυκιά προσμονή να λύσουν το ίδιο ή κάποιο άλλο μυστήριο», εξηγεί ο Γιάννης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτοσκοπός δεν είναι πάντα η λύση. «Αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι η αίσθηση της διασκέδασης και της ομαδικής δουλειάς. Ξέρετε, είναι και λίγο κοινωνικό το όλο θέμα. Βλέπεις πώς οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν από κοινού, τα παιδιά, οι γονείς με τα παιδιά και να φέρουν σε πέρας μια αποστολή που έχει όλα τα στοιχεία: Έκπληξη, χαρά, αγωνία, αποδοχή. Αυτό φτάνει για να πούμε ότι Mindtrapείναι μια πρόκληση διασκέδασης χωρίς στενά όρια. Απλά με κάποιους κανόνες που σε βοηθούν να απολαύσεις την ιστορία καλύτερα».

 

Τα 7 δωμάτια και τα νέα δωμάτια που έρχονται το Φθινόπωρο

Το Mindtrapστη Χίο ξεκίνησε με τρία δωμάτια στο κτίριο της οδού Κουντουριώτου 11. Σύντομα όμως, πολύ σύντομα για την ακρίβεια και εξαιτίας του ενδιαφέροντος, ανέλαβε να φτιάξει άλλα 4 δωμάτια στο κτίριο απέναντι από το αρχικό στονούμερο 8. «Τα δωμάτια ανανεώνονται σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών στη Θεσσαλονίκη, εκείνων δηλαδή που σκέφτονται ένα σενάριο και το εφαρμόζουν. Κάθε Mindtrapστην Ελλάδα έχει διαφορετικά δωμάτια με διαφορετική ιστορία και υπόθεση για να λύσεις. Στη Χίο έχουμε 7 δωμάτια με κάθε βαθμό δυσκολίας. Πιο εύκολα και πιο δύσκολα, ανάλογα με τις προτιμήσεις και από το Φθινόπωρο θα έχουμε και πιο διαδραστικά με την συμμετοχή και ηθοποιού, εξειδικευμένου στο πρόγραμμα του κάθε δωματίου που θα κατευθύνει τους παίκτες. Αυτή είναι η επόμενη πρόκληση. Αν με ρωτήσετε ποια θα είναι η συνέχεια, μάλλον η εικονική πραγματικότητα δεν είναι μακριά. Πάντως σε κάθε περίπτωση, τα Mindtrapστη Χίο είναι σε πολύ καλό, ίσως στο καλύτερο δυνατό επίπεδο παροχής επιλογών και διασκέδασης για όλα τα γούστα. Υπάρχουν εξάλλου πολλοί που ήρθαν για να παίξουν σε ένα δωμάτιο και τελικά τα έχουν κάνει όλα!».

 

Η δική μας εμπειρία

Έχοντας συμμετάσχει σχεδόν σε όλα τα δωμάτια του Mintrapμπορώ να διαβεβαιώσω ότι απλά ανέμενα να έρθει η Κυριακή και μαζί με τα ανίψια μου να μπούμε σε κάποιο δωμάτιο και να λύσουμε γρίφους. Σε ένα ή δύο ομολογουμένως δεν προλάβαμε... Στα άλλα τα καταφέραμε μια χαρά και τώρα απλά περιμένουμε τη συνέχεια. Τίποτα για να με ενοχλήσει δεν διαπίστωσα. Ακόμη και στον ανιψιό μου που είναι σε μια ηλικία που θεωρούσα ότι ενδεχόμενα θα είχε θέμα... ξετρελάθηκε! Κι όπως εξηγεί και ο συνεργάτης κάθε ομάδας που δίνει οδηγίες.... «Στο Mindtrap, πάντα υπάρχει ένα κουμπί άμεσης ανάγκης για να ανοίξει η πόρτα όποτε κάποιος το ζητήσει!».

 Λύσεις δε λύσεις το γρίφο πάντως, η επίσκεψη αξίζει. Αδιαμφισβήτητα! 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ