12.2.2021 12:17

«Μιλάνε για πρωτογενή τομέα και μας διώχνουν από τα βουνά για να γίνει νέα δομή»

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιχειρούμενη δημιουργία δομής στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αίπους, κατέθεσε μέσω του politischios.gr ο κτηνοτρόφος Πέτρος Μαθιούδης, σημειώνοντας ότι μία τέτοια συζήτηση ισοδυναμεί με την εκδίωξη 23 επαγγελματιών κτηνοτρόφων από περιοχές όπου παραδοσιακά συγκέντρωναν τον κύριο όγκο της κτηνοτροφικής δραστηριότητας της Χίου.

Αναφερόμενος στο ρεπορτάζ του «π» ο Πέτρος Μαθιούδης σημείωσε ότι: «Ο δρόμος που φαίνεται χωρίζει τα Βρονταδούσικα, από τα Πιτυανά και τα Αναβατούσικα. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει και η Δραγατοσιά, ήταν το σημείο όπου έβγαιναν οι Δραγάτες των τριών χωριών για να βλέπουν τους λάκκους ώστε να μην μπαίνουν τα ζώα τους ενός χωριού στο άλλο», εξήγησε και σημείωσε ότι γεωγραφικά αυτές οι εκτάσεις αφορούν περισσότερο τα δύο χώριά του Αναβάτου και του Πιτυούς.

«Πως μιλάνε για πρωτογενή τομέα παραγωγής;»

Παράλληλα ο Πέτρος Μαθιούδης με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο ανέδειξε το πλήγμα που θα δεχθούν οι κτηνοτρόφοι της Χίου, λέγοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πάνω από 23 κοπάδια, που αντίστοιχα συνδέονται με βοσκήσιμες εκτάσεις και άρα και με επιδοτήσεις.

«Σε κάθε προεκλογική περίοδο μας μιλάνε για τον πρωτογενή τομέα της Χίου, και ότι μετά τη μαστίχα είναι η κτηνοτροφία. Αυτή τη στιγμή κάνουμε εξαγωγή γάλακτος σε 3 συνεταιρισμούς γάλακτος. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός αιγοπροβάτων είναι στην περιοχή του Αίπους, είναι έκταση βοσκίσιμη και επιλέξιμα στρέμματα για επιδότηση. Αν πάρουν αυτά τα στρέμματα, τότε κάποιοι θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Δυστυχώς δεν έγινε μάθημα το Χαλκειός όπου χωράφια και σπίτια καταστράφηκαν», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει το επιχείρημα ότι είναι στη μέση του πουθενά. Είμαστε 23 οικογένειες, εκεί είναι οι δουλειές μας. Όλη μέρα είμαστε στο βουνό. Πως το θεωρούν ακατοίκητη περιοχή; Εκεί είναι 23 κτηνοτρόφοι κάτω των 55 ετών, όλοι ενεργοί».

Τέλος αναφερόμενος στις κλιματολογικές συνθήκες επεσήμανε ότι το 1912 ο Οθωμανικός Στρατός που είχε ταμπουρωθεί στην περιοχή του Αίπους, υποχρεώθηκε να παραδοθεί, εξαιτίας των δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ