23.12.2015 17:46

Μικρή ελεύθερη ανταλλακτική Βιβλιοθήκη

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΣΤΟΝ ΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ «ΚΟΡΑΗΣ»

Την ερχόμενη Άνοιξη, θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η Μικρή Ελεύθερη Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη που έχει προγραμματισθεί να δημιουργηθεί και α λειτουργήσει στον αίθριο χώρο μεταξύ της Βιβλιοθήκης Κοραή και του Κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Με λίγα έξοδα, ο μικρός χώρος  που βρίσκεται η προτομή Αργέντη, θα μετατραπεί σε υπαίθριο εντευκτήριο. Όποιοι θέλουν θα μπορούν στο κιόσκι  που θα στηθεί να παίρνουν βιβλία από τα stand , να απολαμβάνουν επί τόπου το διάβασμα τους, να ανταλλάσουν   αφήνοντας κάποια δικά τους, να ξεκουράζονται  σωματικά και  πνευματικά, χωρίς να κάθονται στις σκάλες της  εισόδου στη βιβλιοθήκη, όπως συμβαίνει πολύ συχνά.

Ψυχή και υπεύθυνη του έργου είναι η Νηπιαγωγός και τακτικό μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Ανατολή Βροχαρίδου, η οποία καλείται να υλοποιήσει, να εφαρμόσει και να “τρέξει” την πρόταση που κατάθεσε.

Οι εργασίες διαμόρφωσης του καθυστέρησαν λόγω των αλλαγών στην Επιτροπή και τη Διεύθυνση του Ιδρύματος, αλλά σύμφωνα με την υπεύθυνη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος του χειμώνα και την Άνοιξη  το εντευκτήριο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί  τον κόσμο.

«Το πρότζεκτ θα ενταχθεί στον Παγκόσμιο  Χάρτη των Μικρών Ελεύθερων Βιβλιοθηκών Little Free Library’s. Θα γίνει ένας ζεστός, ελκυστικός χώρος για τον αναγνώστη. Η Βιβλιοθήκη πρέπει να προσελκύσει και νέο κόσμο, δεν είναι μόνο για τους ερευνητές. Έχουμε ήδη το κιόσκι,  το stand, τα καθίσματα και τα τραπεζάκια. Θα διαμορφώσουμε κατάλληλα το χώρο  με λίγα έξοδα και θα δημιουργήσουμε ένα καλαίσθητο εντευκτήριο διαβάσματος, αναψυχής, πνευματικής και σωματικής ξεκούρασης, σαν αρμονική συνέχεια των δράσεων και του ύφους που αρμόζει στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας».

 

Ξεχασμένος από όλους

ΠΑΡΑΠΕΤΑΜΕΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΘΕΑΤΗ ΓΩΝΙΑ  ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ Φ. ΑΡΓΕΝΤΗ ΕΝΟΣ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Μοιάζει “φυλακισμένη” πίσω από τα  κάγκελα που την περικλείουν, η παραπεταμένη και ξεχασμένη  προτομή του ευεργέτη Φίλιππου  Αργέντη, σε ένα σχεδόν αθέατο χώρο μεταξύ της βιβλιοθήκης Κοραή και κτιρίου του Τμήματος Ναυτιλίας  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η προτομή του μεγάλου ευεργέτη του 20ου αιώνα, αυτού που μεταξύ άλλων κατασκεύασε τον πρώτο  όροφο και δημιούργησε  το Μουσείο Αργέντη, εμπλουτίζοντας με πολύτιμους θησαυρούς τη Βιβλιοθήκη. Ο χώρος είναι σχεδόν αθέατος, προφανώς για να μην επισκιάζει το γλυπτό του Αδ. Κοραή, στην πρόσοψη του ιδρύματος. Η κατάσταση του επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των υπεύθυνων της Βιβλιοθήκης.

Το χειρότερο όμως είναι ότι έχει ξεχαστεί από όλους η προσφορά του η οποία δεν περιορίζεται στη βιβλιοθήκη, αλλά επεκτείνεται σε όλη τη Χίο. Δεν γίνεται καμία μνεία στο όνομα του, ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημόσυνο, μια απότιση φόρου τιμής στην επέτειο της γέννησης ή του θανάτου του. Αλλά τι απαιτήσεις να έχεις από αυτή, τη σημερινή πολιτεία, όταν τον έχει ξεχάσει εδώ και δεκαετίες η ίδια η οικογένεια του  και ειδικότερα ο τελευταίος απόγονος του στη Χίο, πρώην ιδιοκτήτης του Αργέντικου, ο οποίος ζει μεταξύ Χίου και Σμύρνης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ