15.6.2020 10:58

Μια Στέγη αγάπης, ονείρων και αριστείας για όλα τα παιδιά

Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το σπίτι της Μαρίας»

Η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας» - Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού είναι μία στέγη με σύγχρονες προδιαγραφές και παροχές, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στα Καρδάμυλα.

Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 έπειτα από πρωτοβουλία της οικογένειας του καπετάν Π. Τσάκου, εκπληρώνοντας την επιθυμία και το όραμα της αείμνηστης κόρης του Μαρίας με στόχο την υποστήριξη εφήβων.

Στη Στέγη φιλοξενούνται 20 αγόρια ηλικίας από 14-18 ετών προερχόμενα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τα οποία μπορούν να φοιτήσουν στις σχολικές μονάδες των Καρδαμύλων, που περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο με κατεύθυνση στους τομείς της οικονομίας και ναυτιλίας.

Στους μαθητές αυτούς παρέχεται ενισχυτική  εκπαίδευση και γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Παράλληλα, κατά τη διαμονή τους στη Στέγη, δίνεται η δυνατότητα στους φιλοξενούμενους μαθητές να συμμετέχουν σε διάφορες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός και εκτός των εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί και η ολόπλευρη πνευματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

Το «Σπίτι της Μαρίας» διευθύνεται από διεπιστημονική ομάδα έμπειρη σε θέματα εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης. Το προσωπικό της αποτελείται από ένα Διευθυντή, βοηθό Διευθυντή, οι οποίοι διαμένουν εκ περιτροπής μαζί με τα παιδιά, προσωπικό καθαριότητας και σίτισης και υποστηρίζεται από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων π.χ. εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, διαιτολόγους κ.λ.π.

Η φιλοξενία στο σπίτι παρέχεται δωρεάν, καθώς το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» καλύπτει τη διαμονή, σίτιση, σχολικό εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα καθημερινά έξοδα των παιδιών.

«Με κίνητρο την αγάπη για το παιδί και πρωταρχική μέριμνα την «Πορεία Αριστείας» σε όλους τους τομείς, η Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων πορεύεται επτά συνεχόμενα χρόνια τώρα με σημαντικές επιτυχίες των μαθητών της στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές, διαπλάθοντας εφήβους με ήθος και προετοιμάζοντας τους κατάλληλα για τον στίβο της ζωής», αναφέρει στον «π» η διευθύντρια της Στέγης Παρασκευή Λιαδή.

Όπως σημειώνει η ίδια, η αγάπη του Καπ. Παναγιώτη Τσάκου για τον γενέθλιο τόπου του, δημιούργησαν αυτό το φυτώριο αριστείας που στηρίζει όχι μόνο τα τοπικά σχολεία αλλά και την τοπική κοινωνία των Καρδαμύλων. Στόχος, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι μόνο η αριστεία στο σχολείο αλλά η σωστή προετοιμασία των νέων για την κοινωνία, μέσα από την ομαδικότητα, την πραγματική φιλία και τη συνεργασία.

Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με την κα. Λιαδή, είναι και το γεγονός ότι τόσο η Στέγη όσο και το Ίδρυμα, μετατρέπονται σε μία μεγάλη οικογένεια που προστατεύει και φροντίζει τους νέους όχι μόνο κατά την παραμονή τους εκεί αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους.

«Μέχρι σήμερα οι επιτυχίες των παιδιών στις ανώτερες και ανώτατες σχολές είναι σημαντικές. Θέλω να επισημάνω ότι, κάθε παιδί είναι ελεύθερο να αποφασίσει σε ποιο σχολείο θα πάει. Εμείς είμαστε εκεί για να στηρίξουμε την επιλογή του με κάθε μέσο και τρόπο. Και φροντίζουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά και στη μετέπειτα πορεία τους, μετά δηλαδή από το στάδιο της αποφοίτησης. Είμαστε εκεί και κατά τη διάρκεια των σπουδών και σε ότι αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση, ιδιαίτερα των ναυτικών μας», ανέφερε η κα. Λιαδή.

Η απόφαση των γονέων

Πως όμως ένα παιδί εγκαταλείπει την οικογενειακή στέγη και ποια τα συναισθήματα των γονέων που εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε μία κρίσιμη ηλικία στη στέγη της Μαρίας;

Η Δήμητρα Κατακουζηνού εξηγεί στον «π» ότι επρόκειτο για μία απόφαση αρκετά δύσκολη η οποία όμως βγήκε σε καλό.

«Όταν συζητήσαμε με τον γιο μου για τη μαθητική στέγη Καρδαμύλων ήταν στην ηλικία των 16 ετών. Στη Λήμνο που μένουμε δεν υπήρχε η δυνατότητα ναυτικού ΕΠΑ.Λ. κι έτσι θα έπρεπε να δώσει εξετάσεις μέσω του Γενικού Λυκείου. Με αυτό ως δεδομένο, πήραμε την απόφαση να φοιτήσει στη μαθητική στέγη των Καρδαμύλων. Είχα τρομερή αγωνία ως γονιός για το αν το παιδί μου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και αν θα μπορέσει να προσαρμοστεί σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον», ανέφερε η κα. Κατακουζηνού και συνέχισε: «Ευτυχώς όχι μόνο προσαρμόστηκε αλλά του αρέσει κιόλας. Έχω δει σημαντική αλλαγή στον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του. Έχει γίνει πιο υπεύθυνος, παίρνει πρωτοβουλίες και πραγματικά χαίρομαι για όλο αυτό».

Με την ίδια αγάπη και τον ίδιο αυθορμητισμό μίλησαν και τα παιδιά στον «π», σημειώνοντας ότι η χαμένη καθημερινότητα του σπιτιού αντισταθμίζεται από εμπειρίες και βιώματα που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ποτέ ότι θα τα ζούσαν.

Τα μεγαλύτερα μαθήματα για τα παιδιά, όπως εξηγούν, είναι οι συζητήσεις και οι επαφές με τον καπ. Παναγιώτη Τσάκο, αφού όπως λένε είναι η ζωντανή απόδειξη για το πώς ένας άνθρωπος, χωρίς τα εφόδια των σημερινών καπετάνιων ξεκινά από τα χαμηλά, καταφέρνοντας να φθάσει στην κορυφή της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας, μέσα από σκληρή δουλειά αλλά πάντα με άσβεστη θέληση ακόμα και τώρα.


Οι εγγραφές

Και φέτος η μαθητική στέγη των Καρδαμύλων είναι έτοιμη να υποδεχθεί νέα παιδιά προσφέροντάς τους το εισιτήριο για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων τους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καλούν το τηλέφωνο 22710 81970.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ