17.3.2016 12:34

Μία και μοναδική προσφορά για τη σίτιση των μεταναστών της Χίου

ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ (ΜΗ ΧΙΩΤΙΚΗ) ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ 96 ΑΔΤΕ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 5,78%

Απογοήτευση στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του νησιού προκάλεσε η επιλογή της διαδικασίας διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών πλήρους διατροφής των προσφύγων που βρίσκονται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της ΒΙΑΛ.

Πιστό στην πανελλαδική γραμμή του, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διενήργησε διαγωνισμό με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ορίζοντας την 96 ΑΔΤΕ υπεύθυνη για τη διενέργεια του.

Απ’ τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ζητούνταν η παροχή ημερησίου συσσιτίου (πρωινό – γεύμα – δείπνο)  για ανώτατο αριθμό 2.000 ατόμων επί τριάντα ημέρες. Ο ακριβής αριθμός των ημερήσιων μερίδων θα καθορίζονταν βέβαια από το Στρατό, ανάλογα με την πληρότητα του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη ορίστηκε στις 352.200 ευρώ, ωστόσο η πληρωμή του προμηθευτή θα γίνει με βάση τις τελικές μερίδες που θα διαθέσει το διάστημα του ενός μήνα.

Μόλις ένας ενδιαφερόμενος

Οι απαιτήσεις του διαγωνισμού ήταν τόσο περίπλοκες (πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπονταν 6 διαφορετικά συστήματα ISO) που δεν πληρούνταν από καμία τοπική επιχείρηση.

Το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μερίμνησε ώστε ακόμα και η σίτιση των προσφύγων της ΒΙΑΛ να δοθεί, με βάση την οικονομικότερη προσφορά, σε έναν πολύ στενό κύκλο επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με το νησί και πληρούσαν τις προδιαγραφές συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Έτσι το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια αποσφράγισης των προσφορών, βρέθηκε μόλις μία εταιρία, μη χιακών συμφερόντων, που σύμφωνα με την 96 ΑΔΤΕ, κατέθεσε προσφορά με ποσοστό έκπτωσης 5,78%.

Παρότι μάλιστα ο «π» ζήτησε επιπλέον στοιχεία από την 96 ΑΔΤΕ, η Ταξιαρχία απάντησε ότι λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα γίνουν γνωστές σε δεύτερο χρόνο.

Εδώ το πρόβλημα, αλλού τα οφέλη

Η έμμεση μεθόδευση αποκλεισμού των τοπικών επιχειρήσεων αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την απροθυμία της κρατικής μηχανής να παράσχει τα στοιχειώδη αντίβαρα στις κοινωνίες των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Η προβλεπόμενη κατακόρυφη τουριστική πτώση του καλοκαιριού θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για μια σειρά επιχειρήσεις εστίασης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τη συνέχιση της βιωσιμότητάς τους. Ενώ λοιπόν θα μπορούσε η εκ περιτροπής σίτιση των προσφύγων από τοπικές επιχειρήσεις του είδους, με αρχικό καθορισμένο τίμημα, να αποτελέσει ένα κάποιο αντιστάθμισμα, η προκλητική διαδικασία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης επισημοποιεί ότι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν προτίθενται να αναλάβουν καμία πρακτική πρωτοβουλία περιορισμού των επιπτώσεων της κρίσης στα νησιά. Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης φυσικά και η τακτική των τοπικών φορέων να πελαγοδρομούν και να αρέσκονται σε διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις στήριξης των νησιών. Λόγια χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ