23.10.2014 20:33

Μία και μοναδική εστία

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Βορειοδυτική Χίο

Μάχη με το χρόνο έδιναν μέχρι το σούρουπο οι εξαντλημένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα που είχαν αναπτυχθεί στην ακτογραμμή από το Άγιο Γάλας μέχρι τα Νενητούρια στη μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε επί δυο ημέρες τη βορειοδυτική Χίο.

Η εντολή εκ μέρους της Πυροσβεστικής να παραταχθούν όλα τα μέσα που υπήρχαν στη διάθεση της πάνω στο οδόστρωμα κι εκεί να δώσουν τη μεγάλη μάχη απέδωσε και σε συνδυασμό με την καθήλωση του ανέμου είχε ως αποτέλεσμα, λίγο πριν νυχτώσει, να υπάρχει ανοιχτό μόνο ένα μικρό μέτωπο στη βουνοπλαγιά του Κρασά, λίγο πιο ψηλά από τη θάλασσα των Νενητουρίων.

Στην έκταση του μετώπου, ακτίνας περίπου 3 χλμ., γίνονταν διαρκώς αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προεξοφληθεί με ασφάλεια η οριστική κατάσβεση.

Η συνδρομή

Καθοριστική ήταν, για άλλη μια φορά, η συμβολή όλων των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης. Οι ομάδες Αγιασμάτων, Όμικρον, Ιωνίας, Καλαμωτής και Λιθίου καθώς και οι δημοτικοί υπάλληλοι υπερέβησαν εαυτούς και βοήθησαν καθοριστικά το έργο της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά που μαίνονταν για δεύτερη μέρα, κατά πάσα πιθανότητα από ανάφλεξη μιας από τις ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ στο Μελανιός, φανέρωσε για άλλη μια φορά πόσο απροστάτευτη έχει μείνει από πυροσβεστική προστασία η περιοχή της Αμανής. Και κατέδειξε ότι την επόμενη φορά, αν ο άνεμος έχει κατεύθυνση οικισμούς, θα είναι απαραίτητο να εκκενωθούν χωριά, ελλείψει αντιπυρικών ζωνών γύρω από αυτά.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου καθώς και 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα, 7 άτομα από τη Μυτιλήνη, 35 εθελοντές, έξι βυτιοφόρα και δύο μηχανήματα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ