2.11.2016 9:53

Μεταξύ σκύλλας (ΕΝΦΙΑ) και χάρυβδης (Μ.Κ.Ο.) οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

• ΤΟΝ ΑΠΛΟ … ΤΡΟΧΟΝΟΜΟ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η αντίδραση κατοίκων και επαγγελματιών της Αγιάς Φωτιάς στην πρόθεση ιδιοκτήτη καταλυμάτων να τα εκμισθώσει επ’ αόριστον σε ενδιαφερόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη στέγαση μεταναστών και προσφύγων αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του νησιού, όσο οι προτάσεις των Μ.Κ.Ο. διευρύνονται.

Καταλυματίες και ξενοδόχοι, έχοντας περάσει χρονιές με μεγάλη τουριστική πτώση, και ενώπιον καταιγίδας φόρων, με βαρύτερο τον ΕΝΦΙΑ, πρόθυμα μπαίνουν στη συζήτηση, αναζητώντας τρόπους να περισώσουν την οικονομική ζημιά του καλοκαιριού. Προβλέπουν ταυτόχρονα χειρότερες επιδόσεις το επόμενο καλοκαίρι, οπότε η πρόταση ουσιαστικής μετάλλαξης της επιχείρησης τους αποκτά πιο δελεαστικά χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά επιβίωσης.

Οι συνέπειες της ταύτισης

Τις επιπτώσεις της απόλυτης ταύτισης με παρενέργειες του μεταναστευτικού τις ζει ήδη ο τουριστικός κλάδος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Περιοχές που μετατρέπονται σε θύλακες προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών αυτόματα σβήνουν από τον τουριστικό χάρτη, όσο κοινωνικά κι αν αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι ωστόσο μια πραγματικότητα, στην οποία κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια.

Αυτά τα αντανακλαστικά, όσων τουριστικών επιχειρήσεων δρουν στην Αγιά Φωτιά ξεσηκώθηκαν και η υπόθεση πήρε διάσταση.

Εξοργιστική η πορεία

Οι επαγγελματίες ζήτησαν την αποτρεπτική παρέμβαση του Δήμου. Η δημοτική αρχή πάλι, πιστή στο νέο δόγμα της «δεν αγγίζουμε τη φωτιά του μεταναστευτικού», παρέπεμψε στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο νησί μας και μεσολάβησε για ραντεβού στο δημαρχείο. Εκείνος, αφού άκουσε τους κατοίκους και επαγγελματίες της Αγιάς Φωτιάς να ζητούν την εξαίρεση της περιοχής τους από την τακτική εγκατάστασης προσφύγων, επικαλούμενοι διάφορους λόγους, κύρια όμως την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκατάστασης, απλά υποσχέθηκε η Αγιά Φωτιά να τοποθετηθεί τελευταία στη λίστα των υπό διερεύνηση περιοχών. Σαν να λέμε, τους έκανε χάρη!

Η παράδοση των κλειδιών

Η απροθυμία των αρχών να επέμβουν καθοριστικά στην υπόθεση και να θέσουν όρους και κανόνες στην ανέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ελλοχεύει τον κίνδυνο πλήρους ξεθεμελίωσης ακόμα και των ελάχιστων τουριστικών στοιχείων του νησιού. Ο σχεδιασμός σημαντικών παραμέτρων για τη μελλοντική φυσιογνωμία του τόπου παραδίδεται σε πρόσωπα με πρόσκαιρη παρουσία στο νησί μας, τα οποία δεν έχουν και καμία μελλοντική ευθύνη να λογοδοτήσουν για τα έργα και τις πράξεις τους.

Είναι αναγκαίο θεσμικοί φορείς και επαγγελματικές τουριστικές ενώσεις (Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων – Ένωση Ξενοδόχων) να πάρουν θέση και να καθοδηγήσουν τα μέλη τους σε αποφάσεις που ενδεχομένως θα ισοσταθμίζουν οικονομικές απώλειες αλλά δεν θα υπονομεύουν καταλυτικά την όποια τουριστική εικόνα του νησιού. Σύντομα ίσως είναι πια πολύ αργά.   

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ