1.10.2015 14:42

Μεγαλύτερο πρόβλημα η αδυναμία αντίληψης της κατάστασης

ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ!

Αν το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Χίου είχε στόμα να μιλήσει στην

Καταγραφή Βασικών Προβλημάτων, Προοπτικών και Αναγκών ανά Δημοτική Ενότητα και Τοπική Κοινότητα θα πρότασσε την πλήρη αδυναμία αντίληψης της κατάστασης. Τοπικοί παράγοντες, ακόμα και σε χωριά με ελάχιστο πληθυσμό, ιεραρχούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα τους την καθαριότητα ή τον πλημμελή καθαρισμό αγροτικών δρόμων, λες και αν αυτά ήταν λυμένα τα χωριά τους θα ζούσαν σε μια νέα εποχή ακμής.

Η καταγραφή των προβλημάτων, προοπτικών και αναγκών των δημοτικών ενοτήτων

πραγματοποιήθηκε με τη διακίνηση ερωτηματολογίων και η αποτύπωση των απαντήσεων παρατέθηκε απλά από τους μελετητές χωρίς αξιολόγηση.

Σταχυολογούμε τα πιο ενδιαφέροντα γιατί κατά τα λοιπά οι κοινοτυπίες γεμίζουν απλώς σελίδες του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Στην Ομηρούπολη 

Η Δημοτική Κοινότητα Βροντάδου ιεραρχεί το κακής ποιότητας νερό σε συσχετισμό με τα υψηλά ανταποδοτικά τέλη ως το βασικό πρόβλημα. Επίσης εντοπίζει προβλήματα στο ασυντήρητο οδικό δίκτυο, στις κτιριακές εγκαταστάσεις  των σχολικών μονάδων και στις παιδικές  χαρές και σημειώνει την εγκατάλειψη της Κλειδούς.

Η Σιδηρούντα θέτει θέμα καθαρισμού των παραλιών και ενεργοποίησης του ανοικτού θεάτρου για ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι Καρυές πάλι βλέπουν ως πρόβλημα τον … ευπρεπισμό του πρασίνου!

Στην Αμανή

Σχεδόν το σύνολο των οικισμών ορίζουν ως πρόβλημα την ιατρική εγκατάλειψη, την έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας, τους καθαρισμούς των αγροτικών δικτύων και την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Ειδικότερα στη Βολισσό νοιώθουν ότι πλήττονται από την ανεργία και τη μετανάστευση, σημειώνουν ιδιαίτερα το αποχετευτικό και την κατασπατάληση υδάτινων πόρων και υπογραμμίζουν τη φθίνουσα δυναμική του σχολείου.

Στα Διευχά τους απασχολεί η έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασης. Στην Πιραμά ζητούν να καθοριστούν βοσκότοποι, όπως και στις Τρύπες. Στα Λεπτόποδα προτάσσουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της πηγής των Αγιασμάτων και την κατασκευή πεζογέφυρας στον Αρβανό ποταμό. Στα Νενητούρια ξεχωρίζουν ο προβληματισμός για την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους κατοίκους για επιχειρηματική δράση καθώς και η απουσία συγκροτημένου σχεδίου διάσωσης της περιοχής. Τέλος το Άγιο Γάλας, με μια πιο σφαιρική οπτική, ως προβλήματα ορίζει:

- τη χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο του Δήμου (67 χλμ).

- το δυσπρόσιτο οδικό δίκτυο.

- τη γήρανση του ήδη περιορισμένου αριθμού μονίμων κατοίκων.

- τον κατατεμαχισμός της αγροτικής γης.

- την εγκατάλειψη και κατάρρευση του αστικού ιστού στον οικισμό.

- την απομακρυσμένη και ατελής υγειονομική κάλυψη.

- τη χρονοβόρα και περιστασιακή συγκοινωνιακή σύνδεση με το κέντρο.

Στα Μαστιχοχώρια

Προσανατολισμένα περισσότερο προς τον τουριστικό κλάδο είναι τα προβλήματα των οικισμών των Μαστιχοχωρίων. Στα Αρμόλια χαρακτηρίζουν επικίνδυνες τις εγκαταστάσεις της παιδικής χαράς και εστιάζουν στην έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην Καλαμωτή προτάσσουν το μεγάλο σε έκταση αγροτικό οδικό δίκτυο χωρίς την ανάλογη συντήρηση αλλά και την έλλειψη αστυνόμευσης.

Στα Μεστά ζητούν δημιουργία Δημοτικών Αποχωρητηρίων στην είσοδο του χωριού καθώς και την τοποθέτηση ΑΤΜ. Στους Ολύμπους ζητούν ασφαλτόστρωση για την παραλία Σαλάγωνα. Στο Λιθί ζητούμενο είναι η ρυμοτόμηση του οικισμού της παραλίας, στην Ελάτα η έλλειψη πόσιμου νερού,  στη Βέσσα ξεχωρίζει το αίτημα διάνοιξης δρόμου από επαρχιακή οδό Βέσσας – Ελάτας στη θέση «Λειβαδάκια».

Στο Πυργί, τέλος, η ανεπαρκής διασύνδεση μεταξύ όμορων Κοινοτήτων και με την πόλη της Χίου.

Στα Καρδάμυλα

Στην περιοχή των Καρδαμύλων ξεχωρίζουν τα προβλήματα αντιπλυμμυρικής προστασίας. Συγκεκριμένα η αντιπλημμυρική προστασία της Λήμου και των κατοικιών του λιμανιού. Επίσης νοιώθουν υποβαθμισμένες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Στα Καμπιά επιθυμούν την αξιοποίηση του φαραγγιού και της παραλίας τους.

Στα Καμπόχωρα

Στο Χαλκειός προτάσσονται τα αντιπλημμυρικά έργα και την άμεση συντήρηση του πρώην δημαρχείου. Στο Βασιλεώνοικο την αξιοποίηση του κτήματος Αγίου Ματθαίου έκτασης 20 στρεμμάτων. Στο Συκούση την έλλειψη βατότητας στο αγροτικό δίκτυο.

Στην Ιωνία

Στον Καταρράκτη η διάβρωση του βόρειου και νότιου τμήματος της παραλίας, η κατασκευή πλατείας και η αναγκαιότητα κατασκευής κεντρικού δρόμου προκειμένου η πρόσβαση στο χωριό να γίνει ευκολότερη για τουριστικά λεωφορεία και επισκέπτες.

Απουσία οραματικής οπτικής

Δυστυχώς η στενή θεώρηση της σημερινής κατάστασης των οικισμών του νησιού περιορίζει και τα αντίστοιχα περιθώρια να επινοηθούν λύσεις. Η απουσία προσώπων με ικανότητες να «διαβάσουν» σε μια σύγχρονη έκδοση τις περιοχές τους στενεύει αρκετά τον διάλογο για ένα όραμα με προοπτική στο αύριο. Αυτή η αδυναμία πρέπει να γίνει αντιληπτή από τις αρχές και επομένως να ξεκινήσει η αναζήτηση νέων συνομιλητών για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον τόπο.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ