24.11.2015 16:30

Με διάθεση αλλαγών ο ΕΛΓΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΕΣ ΑΦΗΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Ανοικτό το παράθυρο τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τη μαστιχοκαλλιέργεια άφησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο νησί. Ο νέος  πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Φάνης Κουρεμπές, ο οποίος ανέλαβε μόλις πριν από 15 μέρες, γνωστοποιεί ότι το 2016 θα τεθεί σε διαβούλευση η κατάρτιση του νέου κανονισμού ασφαλίσεων και αποζημιώσεων της φυτικής και ζωικής παραγωγής, με στόχο να τους  καλύπτει σωστά και αποτελεσματικά. Πρώτοι και κυριότεροι στόχοι είναι να  είναι σωστά τα πορίσματα των εκτιμήσεων, να εκδίδονται σε είκοσι μέρες  και να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις  για κάθε προϊόν πιο γρήγορα και αντιπροσωπευτικά.  Στους άμεσους στόχους είναι  η ένταξη νέων καλλιεργειών  και ο εμπλουτισμός των προσφερόμενων  υπηρεσιών και  με την προστασία των καλλιεργειών από τις ζημιές.

Τέλος του έτους οι υπόλοιπες αποζημιώσεις για την πυρκαγιά του 2012

«Οι κρατικές ενισχύσεις για τις θεομηνίες, όπως είχατε και στη Χίο την καταστροφή από την πυρκαγιά του 2012, πληρώνονται  από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πληρωμές αυτές είναι σε εξέλιξη, ένα κομμάτι των αποζημιώσεων του 2012 έχει πληρωθεί στη Χίο, ελπίζουμε ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί και  οι υπόλοιπες.  Επειδή καλώς ή κακώς ζούμε ένα μνημόνιο, δεσμευόμαστε και μπορούμε να πληρώνουμε  γι’ αυτές τις ζημιές έως 16 εκ,. ευρώ το χρόνο. Το τελευταίο διάστημα οι υπηρεσίες έχουν κάνει πολύ δουλειά και καταφέραμε να μην χάσουμε για το υπόλοιπο έτος ούτε ένα ευρώ, θα τα δώσουμε όλα».

Καλύτερες υπηρεσίες

Αναγνωρίζει ότι ο κόσμος έχει παράπονα και υποστηρίζει ότι τα προηγούμενα χρόνια ο ΕΛΓΑ λειτούργησε με ένα πελατειακό πρότυπο, ανάλογα με τις παρεμβάσεις που γινόταν.

«Θέλω να απεξαρτηθεί από αυτό το τον τρόπο λειτουργίας και να καταφέρουμε τουλάχιστον να είναι αντικειμενικά τα πορίσματα και να καταβάλλονται γρήγορα οι αποζημιώσεις. Έχουμε αποφασίσει μέσα στο 2016 να θέσουμε σε διαβούλευση την κατάρτιση του νέου κανονισμού, να αναθεωρήσουμε τον υπάρχοντα. Ένας σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι και να κουβεντιάσουμε με τον κόσμο τα προβλήματα που υπάρχουν για να  τους καλύπτει και να είναι πιο αποτελεσματικός ο νέος κανονισμός.

Στους άμεσους στόχους της νέας διοίκησης είναι να εντάξει στα ειδικά καθεστώτα και νέες καλλιέργειες, να επανεξετάσουμε τους χρόνους που αποζημιώνεται κάθε καλλιέργεια σε συνάρτηση με τις κλιματικές αλλαγές, να βρούμε τρόπους να καταβάλλουμε τις αποζημιώσεις γρηγορότερα, γι’ αυτό θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τη συνεργασία μας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πρέπει να καταφέρουμε  τουλάχιστον τα πορίσματα και οι εκτιμήσεις των ζημιών να εκδίδονται πολύ πιο σύντομα, ο κόσμος θα γνωρίζει το πόρισμα για το μέγεθος της ζημιάς του πολύ πιο γρήγορα, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να το κοινοποιούμε μέσα σε είκοσι μέρες από την έναρξη της διαδικασίας των εκτιμήσεων. Με αυτές τις διαδικασίες να θα καταφέρουμε να δίνονται πιο αντιπροσωπευτικά πιο γρήγορα  και οι αποζημιώσεις».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ