17.10.2022 13:50

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Γράφει η Ελένη Πίπα Κοινωνική Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, είχε ως θέμα την ανάδειξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας για όλους ως παγκόσμια προτεραιότητα. Ορμώμενη από αυτό θα αναφερθώ στην διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση της Εταιρίας Προληπτικής Ψυχιατρικής, η οποία έλαβε χώρα στις 6/10/2022 στο HotelAmarilia στη Βουλιαγμένη.

Στην παρούσα εκδήλωση την οποία συντόνιζε ο κ. Γιώργος Χριστοδούλου, πρόεδρος της Εταιρίας Προληπτικής Ψυχιατρικής, συμμετείχαν σημαντικά πρόσωπα από τον χώρο της υγείας και πιο συγκεκριμένα της ψυχικής υγείας. Στην έναρξή της εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας απηύθυναν χαιρετισμούς και επεσήμαναν τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας στην υγεία και την ψυχική υγεία.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης μίλησε για την προσπάθεια παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας της κοινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω της αξιοποίησης των μέσων που κατέχει o εκάστοτε Δήμος. Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ελληνικής ψυχιατρικής εταιρίας Βασίλης Μποζίκας τόνισε την επικινδυνότητα που προκύπτει από τις νέες συνθήκες του κορονοϊού, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης και εστίασε στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, κυρίως στις νέες γενιές, με τη χρήση τεχνολογικών και διαπροσωπικών μέσων.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο JuanMezzich, γενικός γραμματέας του International College of Person-CenteredMedicine, ο οποίος ανέπτυξε τις προσεγγίσεις της ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας μέσα από την συνολική υγεία και την ολότητα του ατόμου.

Ο NasserLoza πρόεδρος του World Federation for Mental Health έκανε μια ιστορική αναδρομή στην προσφορά και την προσπάθεια του οργανισμού για την κατοχύρωση της ψυχικής υγείας ως παγκόσμια προτεραιότητα.

Ο PeterFalkai, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρίας ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των φορέων που έχουν προτεραιότητα την ψυχική υγεία και την φροντίδα των ευάλωτων πληθυσμών.

Η DanutaWasserman εκλεγμένη πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας αναφέρθηκε στον ρόλο της εταιρίας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και στην πρόληψη των αυτοκτονιών κατά την πανδημία.

Η LediaLazeri διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρωπαϊκή περιοχή ανέφερε τα μέσα υπερπήδησης των θεραπευτικών κενών και εμποδίων με στόχο την προαγωγή της φροντίδας της ψυχικής υγείας και ευεξίας.

Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση αναφορικά με τις παραπάνω ομιλίες και ένας δημιουργικός σχολιασμός των θεμάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης.

Είναι πολύ σημαντικός στόχος λοιπόν, η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως παγκόσμια προτεραιότητα μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων και υπηρεσιών για την προστασία της ψυχικής υγείας όλων μας. Σε τοπικό επίπεδο οι δομές ψυχικής υγείας χρειάζεται να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που να καλύπτουν το εύρος αναγκών των πολιτών μέσα από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και τελικά την καταπολέμηση του στίγματος. Στα πλαίσια αυτά η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου μοίρασε φυλλάδια σε κεντρικά σημεία της πόλης την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με τις δομές που παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στο νομό Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ