16.3.2021 17:55

Με 1.250 νέα δέντρα πρασίνισε το Αίπος

Πλούσιος απολογισμός έργου από τη Φιλοδασική Ένωση Χίου

Χθες, 13 Μαρτίου 2021, ολοκληρώθηκε  η ετήσια  αναδάσωση της Φιλοδασικής  Ενωσης  Χίου, η οποία φέτος, λόγω του κορωνοϊού παρουσίασε μια μικρή καθυστέρηση.

Αφού ολοκληρώσαμε τις  περιφράξεις και προβήκαμε στις  κατάλληλες διαμορφώσεις του εδάφους , φυτέψαμε στο Αίπος  τα δασικά είδη  που ευγενώς μας χορηγήθηκαν, ως συνήθως, από τη Διεύθυνση Δασών Χίου, δηλαδή πεύκα, κουκουναριές και κυπαρίσσια, συνολικώς 1.250 δένδρα καθώς και μερικές εκατοντάδες δενδρολίβανα.

Έτσι δημιουργήσαμε δύο (2) νέους δασικούς πυρήνες, επιφανείας περί τα 10 στρέμματα ο καθένας, στους οποίους εγκαταστήσαμε δύο (2)  υδατοδεξαμενές, χωρητικότητας 10 τόννων εκάστης, για το τακτικό πότισμα των νέων δενδρυλίων και θάμνων.  Στην κάθε δεξαμενή τοποθετήσαμε και μία μικρή γούρνα διαστάσεων 0,50 μ. επί 0,50 μ (την λεγόμενη «αύκουλα») προκειμένου να πίνουν νερό όλο το χρόνο,  τα ζωντανά πλάσματα της περιοχής (πουλιά του ουρανού, πέρδικες, λαγοί κλπ). Ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή  το Δήμο Χίου,  που φροντίζει διαχρονικά να μας γεμίζει με νερό τις δεξαμενές όποτε παρίσταται προς τούτο ανάγκη. 

Ολο αυτό, όμως, το χρήσιμο και ωφέλιμο για το νησί έργο μας, δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή των δωρητών μας, που είναι στην πραγματικότητα ευεργέτες της Χίου, αφού χάρη σ’αυτούς αναδημιουργούνται γοργά, με την επιμέλεια, την μακρόχρονη εμπειρία και την τεχνογνωσία της Φιλοδασικής,  τα ιστορικά δάση της πάλαι ποτέ Πιτυούσας, με αποτέλεσμα τη βελτίωση,  κάθε χρόνο και περισσότερο, του φυσικού  περιβάλλοντος  του νησιού μας. Τα συνεχώς αυξανόμενα σε αριθμό δάση,  δεν προσφέρουν μόνο περισσότερο οξυγόνο και πολλαπλασιασμό της χιώτικης χλωρίδας και πανίδας, δεν παρέχουν μόνο αισθητική αναβάθμιση με το υπέροχο πράσινο χρώμα τους, στη θέση του μουντού καφέ και του γκρί των γυμνών βράχων που κυριαρχούσαν τα περασμένα χρόνια, δεν βοηθούν αποφασιστικά μόνο στην αύξηση των υδάτινων πόρων, αλλά παρέχουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χίου και μια ανώτερη ποιότητα ζωής και ολοένα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μεταξύ των χορηγών μας συγκαταλέγεται ο κ. Αλεξ Κοράκης, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του ενός πυρήνα, με δωρεά του εις μνήμη του αειμνήστου ιατρού –ακτινολόγου Γεωργίου Καστή, που έφυγε τη χρονιά που πέρασε τόσο ξαφνικά και αναπάντεχα. Το κόστος του δεύτερου πυρήνα καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το τμήμα  ενίσχυσης και ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος  του αμερικανικού πανεπιστημίου Pacific Lutheran University, το οποίο και ευχαριστούμε και δημοσίως.  

Με την ανακοίνωσή μας αυτή επιθυμούμε αφενός να γνωστοποιήσουμε τη δράση μας σε όλους τους Χιώτες και να τους παράσχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε να πρασινίζουμε το νησί μας με τον ίδιο ακριβώς ζήλο, όπως τα τελευταία 50 χρόνια, αφετέρου να απευθύνουμε πρόσκληση στον καθένα ξεχωριστά  για χρηματική συνεισφορά στη Φιλοδασική, οποιουδήποτε ύψους, αφού η αναγέννηση της Χίου αποτελεί σίγουρα πρώτη προτεραιότητα για όσους την αγαπούν.-

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ