18.7.2012 16:39

Μαχαίρι και στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

ΠΗΡΑΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΑΣΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 
Το σημείο «0» για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής και για την εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου για την κάλυψη άλλων, φαίνεται να έχει έρθει και επισήμως για το νησί μας. Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ κι αφορούν στη δημιουργία και κατασκευή έργων υποδομής ίσως να είναι και τα τελευταία από τον ευρωπαϊκό κορβανά αφού από την επόμενη προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια μας ως «αναπτυγμένη» και λιγότερα χρήματα θα πάρει αλλά και όσα πάρει θα είναι κυρίως για καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις και μόνο το 15% των κονδυλίων θα μπορεί να διατεθεί για έργα υποδομής, όπως δρόμοι, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις δράσεις που δε θα προλάβουν να ολοκληρωθούν με το ΕΣΠΑ.
 
Ξαφνικά πλούσιοι
 
«Ο πλούσιος συγγενής των περιφερειών της χώρας είμαστε την επόμενη προγραμματική περίοδο και ως τέτοιος, δικαιούμαστε λιγότερες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ 2 της περιόδου 2014 - 2020.
Η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για το επόμενο αναπτυξιακό «πακέτο», έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου στις αρχές τού 2013 να εγκριθεί απ’ τα αρμόδια κοινοτικά όργανα το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την επόμενη περίοδο έως το 2020, δηλαδή το Ε΄ κατά σειρά Κ.Π.Σ.
Όλα όμως δείχνουν πως θα είναι μειωμένο, αφού για τη χρηματοδότηση της χώρας και των πλούσιων ή φτωχών περιφερειών της, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία τού ΑΕΠ που ίσχυαν την προηγούμενη δεκαετία.
Όλα τα στοιχεία προετοιμασίας για την επόμενη εποχή, παρουσιάστηκαν σε σεμινάριο που έγινε πριν από λίγες μέρες στα Χανιά απ’ το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
 
Λιγότερα χρήματα
Με τα σημερινά δεδομένα οι περιφέρειες που θα ανέβουν κατηγορία, μεταξύ των οποίων και το Βόρειο Αιγαίο, θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη περίοδο με λιγότερες πιστώσεις. Βέβαια, αυτό θα γίνει εφόσον η Ελλάδα λάβει περίπου 8,5 δισεκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με τα 20,4 δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ (μείωση μεγαλύτερη του 40%) όπως όλα δείχνουν.
 
Ο χάρτης των περιφερειών
- Στην κατηγορία των ανεπτυγμένων περιφερειών (το ΑΕΠ είναι 90% έως 100% του κοινοτικού μέσου όρου), παραμένει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ανεβαίνει η Περιφέρεια Αττικής.
- Στην ενδιάμεση κατηγορία (75% - 90% τού ΑΕΠ του κοινοτικού μέσου όρου) κατεβαίνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που τώρα στο ΕΣΠΑ είναι στην πρώτη κατηγορία, παραμένει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ανεβαίνουν από την τρίτη (κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου) οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
 
- Στην τελευταία κατηγορία (λιγότερο ανεπτυγμένες, με ΑΕΠ κάτω του 75%) πέφτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παραμένουν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες θα πάρουν αναλογικά περισσότερα χρήματα από τα μειωμένα για την Ελλάδα κονδύλια του «Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ