9.12.2013 15:37

Λάθος χειρισμός η «απόσπαση» του Δικαστικού Τμήματος της Δ.Ο.Υ. Χίου

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΟΣΑ ΗΡΘΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ

Ενίσχυση της γραφειοκρατίας, αναγκαστικά μεγαλύτερη τηλεφωνική επικοινωνία, περισσότεροι έλεγχοι αλλά και δυσκαμψία στον τρόπο αξιολόγησης των περιπτώσεων όπου παρουσιάζεται πραγματική αδυναμία των  φορολογουμένων είναι μερικά από τα συμπτώματα της μεταφοράς του Δικαστικού Τμήματος της Δ.Ο.Υ. Χίου στην αντίστοιχη της Μυτιλήνης.
Όπως προκύπτει λίγους μήνες μετά την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών, οι Χιώτες φορολογούμενοι βρίσκονται «στα δυο στενά» καθώς από τη μια εξυπηρετούνται από λιγότερο προσωπικό, που εν τέλει δεν μπορεί να αξιολογήσει κάθε περίπτωση οφειλής στην Εφορία με το χρόνο και τη μεθοδικότητα που αντιμετωπίζονταν πριν τη συνένωση, αφετέρου οι έλεγχοι από το κλιμάκιο της Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης είναι ιδιαίτερα αυξημένοι κι, όπως τονίζουν στον «π» οι πλήρως εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, δείχνουν και δυσανάλογοι μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας.

Τα δεδομένα

Η Δ.Ο.Υ. Χίου βρέθηκε με λιγότερο προσωπικό μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Παράλληλα ο φόρτος εργασίας σχεδόν τριπλασιάστηκε, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Λίγο καιρό πριν, το πρόβλημα του κάθε φορολογούμενου εξετάζονταν προσεκτικά, υπήρχαν συνεχείς επικοινωνίες μαζί του και στο τέλος καταφέρναν να πετύχουν ένα συμβιβασμό ή μια ρύθμιση προς όφελος και των δυο πλευρών.  Σήμερα υπάρχει μια εντελώς απρόσωπη διαδικασία, στη βάση του κυνηγητού για την εμφάνιση εσόδων, που απλά οδηγεί τον φορολογούμενο που δεν μπορεί να πληρώσει στα άκρα. Χάθηκε η εμπιστοσύνη που υπήρχε μεταξύ της Δ.Ο.Υ. και των πολιτών, καθώς τα περισσότερα ζητήματα εξετάζονται στη Δ.Ο.Υ. Μυτιλήνης. Αυτό πλέον γίνεται εις βάρος των εσόδων και των στόχων. Όταν ο φορολογούμενος πιέζεται, στο τέλος ρισκάρει τα πάντα», αναφέρει οικονομολόγος στον «π», θεωρώντας ότι η απόφαση για τη συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. ήταν ένα τραγικό λάθος, που σήμερα οι πάντες αναγνωρίζουν, πλην του Υπουργείου Οικονομικών.

Πέφτουν τα έσοδα! 

Η λαθεμένη λογική της συγχώνευσης αποτυπώνεται όμως και από έναν άλλο δείκτη. Η Χίος πάντα εμφανίζονταν πρώτη στο χάρτη της Περιφέρειας στην είσπραξη οφειλών ανάμεσα στα νησιά της Περιφέρειας. Σήμερα βρίσκεται πίσω από τη Μυτιλήνη και, εφόσον δεν αναχαιτιστεί άμεσα η πτώση, θα βρεθεί πίσω και από τη Σάμο.
«Γνωρίζω και από εφοριακούς πως και εκείνοι αδυνατούν να βρουν ανταπόκριση στην καθημερινή επικοινωνία των δυο Δ.Ο.Υ. Χίου και Λέσβου. Η πίεση που τους ασκείται είναι μεγάλη. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και μάλιστα δείχνουν και δυσανάλογοι μεταξύ των νησιών κι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τη Γραμματεία Εσόδων. Όλα δούλευαν προς τη σωστή κατεύθυνση και τώρα όλα προχωρούν με δυσκολίες, καθυστερήσεις, με απρόσωπες επικοινωνίες που δεν καταλήγουν πουθενά».

Δεν τραβάει...

Το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα είναι προφανές ότι δεν τραβάει. Η απόφαση για τη μεταφορά του πλέον νευραλγικού τμήματος της Δ.Ο.Υ. Χίου στη Μυτιλήνη, δείχνει να προσθέτει προβλήματα παρά να αποδίδει. Το επόμενο διάστημα πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για να φτάσει το θέμα στον Γραμματέα Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, και να αναζητηθούν άμεσα βελτιώσεις.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ