9.7.2015 15:24

Κηδεία με το τεφτέρι

ΜΕ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΦΤΕΡΙΑ ΠΛΕΟΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Η βιομηχανία του πένθους… πενθεί κι αυτή μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί Χιώτες τους ωθούν να ξοδεύουν πλέον ολοένα και λιγότερα για το «τελευταίο αντίο» συγγενικών τους προσώπων την ώρα που τα Γραφεία Τελετών έχουν αναγκαστεί είτε να λειτουργούν με τεφτέρια είτε να χαμηλώνουν τις τιμές σε ποσοστό άνω του 50%.

Από 600 έως 900 ευρώ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός της τέλεσης μίας οικονομική κηδείας όπου προ κρίσης το κόστος της έφθανε το ανώτερο έως 2.000 ευρώ όταν σήμερα κοστίζει το κόστος κυμαίνεται από 900 έως 1000 ευρώ.

Με τεφτέρι και προσύμφωνο

Οι ιδιαίτερες μάλιστα συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα έκαναν τους ιδιοκτήτες γραφείων τελετών να βγάλουν και πάλι τα τεφτέρια καθώς ο περισσότερος κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο οικονομικό βάρος μίας κηδείας.

Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών Γ. Καρούσος τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έχει χαμηλώσει τις τιμές αλλά συχνά δουλεύει με τεφτέρι.

«Πλέον για να δουλέψουμε βάζουμε μπροστά τα προσύμφωνα. Δηλαδή δίνει ο πελάτης μία προκαταβολή και μετά σου καθορίζει πόσα χρήματα θα δίνει κάθε μήνα μέχρι να εξοφληθεί το ποσό. Έχουμε περίπτωση ατόμου που έκανε δύο κηδείες συνεχόμενες κι εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του», δήλωσε στον «π».

Ένα ακόμη πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα Γραφεία Τελετών είναι ότι οι συγγενείς των αποθανόντων ζητούν τα τιμολόγια που θα λάβουν να εμφανίζονται ως εξοφλημένα, παρότι μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι, προκειμένου να τα καταθέσουν στα ασφαλιστικά ταμεία και να πάρουν την επιστροφή των χρημάτων. Αυτό σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες αποτελεί ένα επιπλέον μειονέκτημα καθώς κανείς δεν εγγυάται ότι ο πελάτης θα επιστρέψει για να τακτοποιήσει την οφειλή του όταν έχει στο χέρι του εξοφλημένο τιμολόγιο.

Όλα αυτά πάντως την ώρα που τα έξοδα σύμφωνα με τον Γ. Καρούσο συνεχίζονται κανονικά για τα Γραφεία Τελετών. «Τα λουλούδια, τα οχήματα, ο κόσμος θα πρέπει να προπληρωθούν για την τελετή. Είναι δηλαδή έξοδα τα οποία συνεχώς τρέχουν ασχέτως εάν πληρώνεσαι από τον πελάτη ή όχι», κατέληξε ο κ. Καρούσος διαψεύδοντας έτσι την μακάβρια άποψη ότι τα Γραφεία Τελετών ειδικά σε εποχή κρίσης κάνουν «χρυσές δουλειές». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ