5.2.2014 9:18

Κεφαλονιά: SOS για 5.000 αστέγους

Μάχη με τον χρόνο προκειμένου να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι ζημιές στις υποδομές της Κεφαλονιάς, αλλά και να στεγαστούν οι περίπου 5.000 άστεγοι στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου δίνει η κρατική μηχανή.
Οι κάτοικοι της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς έχουν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου: ζουν μακριά από τα σπίτια τους τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, οι ρυθμοί της καθημερινότητάς τους έχουν ανατραπεί, ενώ η αγωνία για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας επιτείνεται από μια ανεύθυνη φημολογία. Στις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τη δυναμικότητα των σεισμικών ρηγμάτων της περιοχής «πάτησαν» χθες άγνωστοι - κανείς δεν ξέρει με τι κίνητρα - οι οποίοι άρχισαν να διαδίδουν ότι επίκειται μεγάλος σεισμός, καλώντας μάλιστα τον κόσμο να εκκενώσει το Ληξούρι. Για την Πολιτεία, όμως, η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει συνεπεία της φυσικής καταστροφής αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Μάλιστα, τον συντονισμό των δράσεων επιβλέπει προσωπικά ο Πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή που κυβερνητικό κλιμάκιο έχει εγκατασταθεί στην Κεφαλονιά. Μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων εξαγγέλθηκαν ήδη και δρομολογούνται προς υλοποίηση. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες αναδεικνύουν το στοιχείο που προκάλεσε τις μεγάλες ζημιές στις οικοδομές και δεν είναι άλλο από τη μεγάλη επιτάχυνση που είχε ο δεύτερος σεισμός καθώς, όπως υπολόγισαν, χτύπησε τα κτίρια με δύναμη διπλάσια απ' αυτήν που προέβλεπε η κατασκευή τους.

Μήνυμα ότι τον κεντρικό συντονισμό της πολύπλευρης κυβερνητικής δράσης για την Κεφαλονιά αναλαμβάνει προσωπικά ο Πρωθυπουργός εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζοντας ότι η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού καθώς και η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στο σεισμόπληκτο νησί αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση.
Το στίγμα αυτό το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει να καταγραφεί και με την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση στο νησί και να εξεταστούν περαιτέρω παρεμβάσεις για την ανακούφιση και τη στήριξη των πληγέντων. Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, δεν αποκλείουν μια νέα μετάβαση του Πρωθυπουργού στην Κεφαλονιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΟΠΛΟ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει τεθεί επί ποδός, καθώς ο κ. Σαμαράς, πέραν της ιδιαίτερης σχέσης του με το νησί, κρίνει ότι είναι μείζονος σημασίας θέμα για την κυβέρνηση να αναδειχθεί ότι το κράτος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, έχει ανακλαστικά και μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία μια φυσική καταστροφή ευρείας κλίμακας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση κινείται και με την προσδοκία ότι το στοίχημα της Κεφαλονιάς μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα από τα όπλα της, καθ' οδόν προς τις διπλές κάλπες του Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση άρχισε να ξεδιπλώνει από χθες μια σειρά μέτρων κηρύσσοντας επισήμως την Κεφαλονιά σεισμόπληκτη περιοχή, ενώ έπειτα από συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αποφασίστηκε να επιδιωχθεί η οικονομική ενίσχυση του νησιού μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Προς την κατεύθυνση αυτήν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, θα διαβιβαστεί προσεχώς στις Βρυξέλλες ειδικός φάκελος βάσει του οποίου η καταστροφή σε υποδομές και στην τοπική οικονομία ξεπερνά το 50%. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό χθες, από τις υπηρεσίες του υπουργείου έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα βρεθεί στη Κεφαλονιά για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ΕΕ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ. Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (π.χ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών), καθώς και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα της πληγείσης περιοχής. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημόσιων υποδομών, των δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού.
Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων στο Αργοστόλι προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταβολή ενοικίου για δύο χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης, τη δημιουργία νέων οικισμών όπου κριθεί απαραίτητο, καθώς και άμεσες παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και σχολείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Ευθύμιος Λέκκας
«Θεωρώ ότι η εξέλιξη είναι ομαλή και μέχρι σήμερα το πρωί (χθες) είχαμε τρεις μετασεισμούς μεγέθους πάνω από τρία ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 3,8 ρίχτερ» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας. «Πρέπει να σταματήσει η έντονη σεισμική δραστηριότητα για να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης στα σπίτια με ζημιές».

Κ. Παπαζάχος - Ε. Σκορδύλης
Ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κώστας Παπαζάχος υποστηρίζει πως όλο το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν μετασεισμοί και δηλώνει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Την ίδια άποψη έχει και ο αναπληρωτής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Εμμανουήλ Σκορδύλης: «Δεν έχουμε κάποια σημαντική καινούργια εξέλιξη. Ο χώρος όπου εντοπίζεται το ρήγμα είναι γνωστός, κατά μήκος της Χερσονήσου της Παλικής».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ομαλοποιείται η λειτουργία τους
Από χθες οι κάτοικοι του Ληξουρίου τουλάχιστον από θαλάσσης δεν είναι αποκλεισμένοι, αφού εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των φέρι-μπόουτ με το Αργοστόλι. Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Ληξουρίου, μολονότι παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου. Σήμερα αναμένεται να ανοίξει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από τον Στρατό, το Ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ.

πηγη:ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ