25.4.2012 10:24

Καρντάσια για τον τουρισμό

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕ ΣΜΥΡΝΗ - ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΣΕΣΜΕ

 
Στο σοκάκι της συνεργασίας Χίου- Τουρκίας στον τουρισμό περπατούν ο ένας μετά τον άλλο οι φορείς του νησιού. Ο Δήμος Χίου εντείνει τη συνεργασία με το Επιμελητήριο Σμύρνης και στα χνάρια τους ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων προχωρά σε αδελφοποίηση με το τουρκικό Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Τσεσμέ.
 
Αδελφοποίηση
Μπροστάρηδες σε έναν διαφορετικό δρόμο, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου και το τουρκικό Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Τσεσμέ καταργούν τα σύνορα τουλάχιστον στις μεταξύ τους συνδιαλλαγές και δίνουν τα χέρια σε έναν κοινό αγώνα για την ανάπτυξη και την επιβίωση των επιχειρήσεων τους.
Η φιλική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του Δ. Κιτρυλάκη και του προέδρου του τουρκικού Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Mustafa Senger, ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν αναζητήσεις τρόπων επιβίωσης των τουριστικών καταλυμάτων στις δυο περιοχές, που, εκτός από μια θάλασσα, το Αιγαίο, μοιράζονται και άλλα τόσα κοινά προβλήματα.
Τελική κατάληξη των συζητήσεων και των επαφών ήταν η πρόταση για την αδελφοποίηση του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου και του τουρκικού Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Τσεσμέ, η οποία θα επισημοποιηθεί το Σάββατο με την υπογραφή της στις 19.30 στην αίθουσα «Μιχαήλ Βουρνούς».
Για το σκοπό αυτό θα βρεθούν στη Χίο το Σάββατο 65 μέλη της τουρκικής αποστολής με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τσεσμέ, επιμελητηριακούς παράγοντες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια της αδελφοποίησης θα τιμηθούν ο πρώην και νυν διευθυντής του γραφείου τουρισμού του Τσεσμέ όπως και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Η αποστολή θα φιλοξενηθεί σε χιώτικα καταλύματα και κατά τη διήμερη παραμονή της θα γνωρίσει το νησί, τουλάχιστον τα νοτιόχωρα, και θα ξεναγηθεί σε αυτά. Η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί στον Τσεσμέ στις 12 και 13 Μαΐου.
 
Κοινά πακέτα
Στόχος είναι η αδελφοποίηση να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να έχει ουσία κι αυτή μεταφράζεται σε κοινή συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, κοινή συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ημερίδες, κοινή προώθηση καταλυμάτων, τοποθέτηση και λειτουργία link στα αντίστοιχα site των συλλόγων, δημιουργία κοινής ιστοσελίδας και κυρίως κοινά τουριστικά πακέτα, που θα περιλαμβάνουν για παράδειγμα 3 μέρες διαμονή στη Χίο και 4 στον Τσεσμέ, συνδυάζοντας δύο χώρες, δύο πολιτισμούς.
Για την αδελφοποίηση και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή μίλησε στον «π» ο Δ. Κιτριλάκης. «. Οι στόχοι μας είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική  και τους πολιτικούς. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων μας, παρά μόνο κοινά προβλήματα. Κι εκείνοι έχουν τουριστική σεζόν για σαράντα μέρες το πολύ. Κι εκείνοι, όπως κι εμείς, προσδοκούν από τους ευκατάστατους Τούρκους και στόχος δικός μας είναι να φέρουμε όσους περισσότερους μπορούμε στον τόπο μας».
 
Από τη Σιγκαπούρη μέσω Σμύρνης
Παράλληλα το Πρωτόκολλο συνεργασίας για την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό μεταξύ του Δήμου Χίου και του Επιμελητηρίου Σμύρνης αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, έφτασαν την Κυριακή στη Χίο 15 τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι των μεγαλύτερων Τουριστικών Γραφείων της Σιγκαπούρης. Η πρωτοβουλία της επίσκεψης – γνωριμίας στη Χίο ήταν του προέδρου του Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς , με στόχο την προώθηση του νησιού μας, ως παράλληλου προορισμού με αντίστοιχα θέρετρα της Τουρκίας.
 Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Κων/νος  Μούνδρος, «σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου η προβολή του νησιού και η ανάδειξη του τουρισμού ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης της Χίου από νέες τουριστικές αγορές». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ