22.4.2024 11:21

«Καμία υποβάθμιση σχολείου σε χωριό του νησιού μας»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής»

Θεωρούμε εγκληματικό από πλευράς υπουργείου να βρίσκονται σε κίνδυνο υποβάθμισης σχολεία απομακρυσμένων περιοχών ειδικά σε ένα ακριτικό νησί όπως η Χίος. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης Χίου σε τοπικά μέσα (1/4/2024) για τον κίνδυνο υποβάθμισης των τριών μονοθέσιων σχολείων στα χωριά Βολισσού, Λιθίου και Καταρράκτη, ειδικά όταν ήδη μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά, μειώθηκαν σε λειτουργικότητα δύο σχολεία, Βολισσού και Άγιου Γεώργιου Συκούση, αποδεικνύουν ότι όλα είναι πιθανά.

Η λογική των "αριθμών" των παιδιών στα χωριά και η επίκληση της υπογεννητικότητας δεν μπορεί να κρύψει τη λογική του "κόστους -οφέλους " στην εκπαίδευση που οδηγεί στην εξοικονόμηση πόρων σε βάρος των εκπαιδευτικών αναγκών. Η πολιτική αυτή της αγοράς, οδηγεί στο κλείσιμο αντί στο άνοιγμα και την ολοκληρωμένη στελέχωση των σχολικών μονάδων, είναι αντίθετη με την παιδαγωγική επιστήμη και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η σημασία της ύπαρξης σχολείων σε απομακρυσμένα χωριά είναι αυτονόητη και δεν πρέπει να υποτιμηθεί ούτε να υποκατασταθεί από τα λεγόμενα "ηλεκτρονικά" εξ αποστάσεως σχολεία που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Οι υπάρχουσες σχολικές μονάδες δεν παρέχουν μονάχα πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά διαδραματίζουν ένα ευρύτερο κοινωνικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, ενισχύουν τις προσλαμβάνουσες των μαθητών οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγησή τους, ειδικά σε χωριά που η απόσταση αποτελεί εμπόδιο. Η απόφαση να υπονομευθούν τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές, είναι προφανώς αντίθετη προς το συμφέρον της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, αποκόβοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες από τις ίσες ευκαιρίες στην μόρφωση.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Β. Αιγαίου και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Χίου, να διατηρήσει τη λειτουργικότητα αυτών των σχολείων και να τα ενισχύσει με όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που στερούνται συχνά αυτά τα παιδιά. Ενέργειες υποβάθμισης θα είναι ενάντια όχι μόνο της εκπαίδευσης, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Οι εκπαιδευτικοί, δεν ανεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν εμάς και τα παιδιά μας ως κόστος.

Διεκδικούμε:

· Καμία υποβάθμιση σχολείου στο νησί μας. Πλήρως στελεχωμένες σχολικές μονάδες όπου υπάρχουν.

· 15 μαθητές ανά τάξη, για κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών παιδαγωγικούς λόγους αλλά και για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Μέτρα για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια.

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στο νησί της Χίου, να εξαλειφθεί η ελαστική εργασία των αναπληρωτών. Άμεση και χωρίς καμία προϋπόθεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων.

· Κάθε εκπαιδευτικός σε οργανική θέση. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών. Μέχρι το πολύ 2 σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου. Ίδρυση όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων για το σύνολο των ειδικοτήτων και ΕΕΠ-ΕΒΠ.

· Άμεση στήριξη των δομών Ειδικής Αγωγής. Να λειτουργήσουν όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ. Σε κάθε σχολείο να λειτουργούν όσα ΤΕ είναι αναγκαία και να καλύπτονται όλες οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη με έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί.

· Ίδρυση Τμημάτων Υποδοχής και στελέχωση των ήδη υπαρχόντων με μόνιμο προσωπικό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ