5.10.2016 13:27

Κάλεσμα στην συγκέντρωση – κινητοποίηση για το προσφυγικό από το Σύλλογο Γυναικών

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση- συγκέντρωση της Παρασκευής για το προσφυγικό ζήτημα απευθύνει με ανοικτή επιστολή του ο Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 18.30 στην Πλατεία Βουνακίου.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, συνταξιούχα και νέα γυναίκα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανάμεσα σ’ αυτούς εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, χιλιάδες γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, άλλες που γεννάνε μέσα στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι' αυτές και τα παιδιά τους. Καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας και μέριμνας, τη στιγμή που διατρέχουν κίνδυνο για την ασφάλειά τους και από τα κυκλώματα δουλεμπορίας και σωματεμπορίας. Οι ανύπαρκτες στοιχειώδεις υποδομές στα σημεία εισόδου και εξόδου τους από τη χώρα όπως είναι και τα νησιά του Αιγαίου, κάνουν ανυπόφορες τις συνθήκες παραμονής τους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τις εγκύους, τα βρέφη και τα παιδιά, οι οποίες αγωνιούν για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί.

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και εναρμονίζεται πλήρως με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με τον κανονισμό του Δουβλίνου και τη Σένγκεν, καλύπτει πλήρως τις ευθύνες της ΕΕ. Προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών με αποσπασματικές και προσωρινές ενέργειες, αναντίστοιχες με τις ανάγκες των χιλιάδων οικογενειών προσφύγων και μεταναστών.

Ο λαός της Χίου, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος, προσφυγιά και φτώχεια αφού στο παρελθόν και ο ίδιος πήρε αυτό το δρόμο. Ο λαός μας δεν ξεχνά πως για όλα τα βάσανα που σήμερα βιώνει, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής από όλα τα αστικά κόμματα της χώρας μας και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν φταίνε οι αδύναμοι, οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι, αλλά οι αντιλαϊκές πολιτικές για την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για την αρπαγή του πλούτου των λαών όπου γης.

Καλούμε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους να εκφράσουν έμπρακτα και με πολύμορφο τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης εις βάρος των ξεριζωμένων. Καλούμε σε καταδίκη και απομόνωση των δράσεων της ΧΑ που επιδιώκει να καλλιεργήσει ρατσιστικά αντανακλαστικά, να σπείρει το δηλητήριο στη νέα γενιά, ψαρεύοντας σε θολά νερά με την προβιά του «αγανακτισμένου».

Ταυτόχρονα απαιτούμε να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ. Είναι κρίσιμο τα προσφυγόπουλα να νιώσουν ότι ζουν όσο αυτό είναι δυνατόν σε κανονικές, ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα προσφυγόπουλο. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.α.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

 ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ:

  • Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης που εγκλωβίζει στο νησί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στους κατοίκους. Απαιτούμε άμεση μετακίνησή τους από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
  • Όχι στη λειτουργία και στην επέκταση των Χοτ Σποτ με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες  με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Καταδικάζουμε τους τραμπουκισμούς και την βία των ναζιστικών ομάδων. Απομονώνουμε αυτούς που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τους πρόσφυγες δηλαδή τα θύματα και αθωώνουν τους υπεύθυνους.
  • Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ