8.4.2016 18:13

Ηθικός αυτουργός των επεισοδίων η κυβέρνηση

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ευθύνες στην κυβέρνηση και ανοχή στην Αστυνομία και το Λιμενικό αποδίδει για τα χθεσινά επεισόδια στο λιμάνι η Χιακή Συμπολιτεία, καταλήγοντας στο ότι η άμεση υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, θα αποτελέσει την ασπίδα για  τη δημοκρατία και την ανθρωπιά στο νησί, καθώς θα αποτρέψει την εξάπλωση φασιστικών φαινομένων και συμπεριφορών που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε καταστάσεις σε περιόδους και καταστάσεις όπως αυτές που διανύουμε.

Η ανακοίνωση

"Η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο Χίου ξεκινά με την ομόφωνη απαίτηση για «την τήρηση μέσα στην ταγμένη προθεσμία του εξωδίκου όλων των όρων της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ του Δ. Χίου και του Ελληνικού Δημοσίου και κυρίως την τήρηση του όρου ότι η ΒΙΑΛ αποτελεί Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και όχι Κέντρο Κράτησης. Σε αντίθετη περίπτωση ζητά την άμεση αποχώρηση του Ελληνικού Δημοσίου από το ακίνητο της ΒΙΑΛ, τη λύση της σύμβασης και το κλείσιμο του Κέντρου». Επιπλέον, ομόφωνα απαιτεί «τον απόλυτο σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης, Σύμβαση 1951 του Ο.Η.Ε.». Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχουν αναδείξει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά περιγράφονται στην εν λόγω Συνθήκη.

 

Η ομόφωνη ψήφιση δηλώνει την αποφασιστικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού να υπερασπίσουν τη δημοκρατία και την ανθρωπιά από ομάδες που θέλουν να τους παρασύρουν στο φασισμό και το ρατσισμό. Τις απειλές και τη βία αυτών των ομάδων τις είδαμε στα επεισόδια που προκάλεσαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Για τα χθεσινά επεισόδια που οι ίδιες ομάδες προκάλεσαν στο λιμάνι, με την ανοχή της Αστυνομίας, του Λιμενικού, κ.λπ., έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση.

 

Η υλοποίηση της απόφασης θα είναι και η καλύτερη προστασία από κάθε απόπειρα να αξιοποιηθεί η προσφυγική κρίση και η κρίση από τις πολιτικές των μνημονίων  για πολιτικά οφέλη ομάδων με ιδεολογικές αναφορές και δράση που παραβιάζουν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας και ανατρέπουν την θετική εικόνα του νησιού με βάση τη μέχρι σήμερα αλληλεγγύη σε όσους δικαιούνται προστασία", αναφέρει η Χιακή Συμπολιτεία.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ