15.4.2016 18:02

Η παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της ιστορίας της επανάστασης του 1821

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσμονή  οι Χιώτες που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν τις ιστορικές αλήθειες για την πατρίδα μας, περιμένουν να παρακολουθήσουν αύριο Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Παν/μιου Αιγαίου, στις 19.30, την παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Καραμπελιά με τίτλο «1821: Η παλιγγενεσία». Θα είναι ένα μάθημα πατριδογνωσίας, όπως τονίζει και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Καρκαζής, σαν αντίβαρο στην σκόπιμη παραπληροφόρηση που επιχειρείται οργανωμένα και έντεχνα τα τελευταία χρόνια. Το βιβλίο αποτελεί μια δεκαπενταετή έρευνα του συγγραφέα γύρω από τον ελληνισμό και την εξέλιξή του και απαντά σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που καθορίζουν το μέλλον μας.

Την εκδήλωση  συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με  την Χιακή Κοινωνία «Γιάννης Καράλης» και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Χίου. Με σημερινές δηλώσεις του ο Γιώργος Καραμπελιάς οριοθετεί το συγγραφικό  θέμα που θα μας αναλύσει αύριο, περιμένοντας και διάλογο με το κοινό.

Γ. Καραμπελιάς: 

«Το Γεγονός ότι έρχομαι στη Χίο να μιλήσω για την περιπέτεια του Ελληνισμού που έχει βαθιές ιστορικές ρίζες και η Χίος αποτελεί θεμέλιο λίθο αυτής της ιστορικής διαδικασίας, για μένα είναι πολύ σημαντικό. Είναι η  πρώτη φορά που μιλάω για ένα από τα ιστορικά μου βιβλία στη Χίο. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην παλιγγενεσία του 1821 και πως φτάσαμε στην επανάσταση του 1821. Στην ουσία θέλει να απαντήσει σε όλες εκείνες τις αντιλήψεις που έχουν εξαπλωθεί τελευταία, οι οποίες λένε ότι οι Έλληνες είναι ένα πρόσφατο έθνος, δεν έχει παλιά ιστορία, μάλιστα τελευταία άκουσα και από υπουργικά χείλη ότι είμαστε ένα νεαρό έθνος. Είμαστε ένα πολύ παλιό έθνος και αυτό προσπαθώ να αποδείξω, διότι αν είμαστε νεαρό έθνος, όπου το κράτος έχει δημιουργήσει το έθνος, όπως λέει μια άλλη σύγχρονη αντίληψη, τότε μιας και το κράτος μας σήμερα βρίσκεται σε  ένταξη σε υπερεθνικούς οργανισμούς, εύκολα μπορούμε και να το διαλύσουμε. Αντίθετα, πιστεύω ότι  η επανάσταση του 1821 αποδεικνύει  ότι είμαστε ένα έθνος που προσπαθούσε να αποκτήσει κράτος, δεν δημιουργήθηκε δια του κράτους. Αυτές είναι οι κεντρικές αντιλήψεις που συγκρούονται σήμερα στο ιδεολογικό πεδίο της Ελλάδας. Αυτό φάνηκε και με την ιστορία της 6ης δημοτικού της κυρίας Ρεπούση, η οποία είναι αντίστοιχων αντιλήψεων. Δεν ήταν ένα  απλό ατύχημα ο συνωστισμός στη Σμύρνη, το παιδομάζωμα δεν ήταν μια μορφή στρατολογίας όπου τα παιδιά ζούσαν στη συνέχεια μια υπέροχη ζωή, όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες αυτής της λογικής. Αυτού του τύπου οι αντιλήψεις αδυνατίζουν τη θέληση του έθνους μας να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές όπως η σημερινή και ταυτόχρονα να ανοίξει ένα νέο δρόμο από την κρίση που περνάει. Σήμερα, η ισλαμική Ανατολή, κατεξοχήν τουρκική, επιχειρεί να αναιρέσει τις κατακτήσεις του 1821, επανεντάσσοντας τον ελληνικό χώρο ως υποτελή στοννεοθωμανικόσχεδιασμό. Από την Κύπρο έως την Θράκη και το Αιγαίο, ο ελληνισμός απειλείται στις τελευταίες του εστίες. Και την ίδια στιγμή η Δύση μας έχει εξαντλήσει οικονομικά και πνευματικά και επιχειρεί να μας μεταβάλει σε ένα απλό σύνορο με την Οθωμανική Ανατολή. Έτσι έγινε και παλιότερα. Προηγήθηκαν οι Φράγκοι το 1204 και ακολούθησαν οι Τούρκοι το 1453.

Η ιστορική συνείδηση, η αίσθηση του ιστορικού μας βάθους αποτελεί ένα από τα τελευταία αναχώματα στην παρακμή που μας απειλεί. Και η πορεία της ελληνικής Αναγέννησης, μετά την άλωση και την παρακμή δύο αιώνων αποτελεί το παράδειγμα και το υπόδειγμα που έχουμε ανάγκη σήμερα. Το 1453 σχεδόν εξαφανισμένοι και μετά το 1700 η μεγάλη Αναγέννηση.                                                                                      Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 21,αυτή κινδυνεύει να ακυρωθεί. Και όχι μόνο εξ αιτίας της επανεμφάνισης του νέο-οθωμανισμού, και της υποταγής μας στην δυτική αποικιοκρατία, αλλά και μέσα από την στάση των ίδιων των ελίτ  της χώρας και κατ’ εξοχήν της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: Φίλης, Αναγνωστοπούλου, Λιάκος, διαγκωνίζονται σε εθνομηδενιστικές κορώνες και δρομολογούν αντίστοιχες αποφάσεις. Κατ’ αυτούς οι Έλληνες είναι «εθνικιστές» και θα πρέπει η ιστορική μας μνήμη να λοβοτομηθεί, ώστε να πάψουμε να αντιστεκόμαστε. 

Γι’ αυτό, αναζητώντας λύση στα αποπνικτικά αδιέξοδα, που έχουμε περιπέσει με ευθύνη του συνόλου του πολιτικού συστήματος, αλλά και των ελίτ της χώρας, κατ’ εξοχήν των διανοουμένων και του πνευματικού κόσμου, κατέληξα στο συμπέρασμα πως είμαστε υποχρεωμένοι ως έθνος να ξανασκύψουμε στην ιστορία μας, που τα τελευταία χρόνια κατακρεουργείται κυριολεκτικώς, από εκείνους που θα όφειλαν να την προστατεύουν.

Αυτό είναι το νόημα αυτής της ιστορίας ότι  ένα έθνος σαν το Ελληνικό που η ιδιοπροσωπεία του είναι ιστορικού χαρακτήρα, έχει  μια μεγάλη ιστορική διαδρομή. Σε αυτήν πατάμε για να μπορέσουμε να απαντήσουμε. Αν δεν έχουμε και αυτό, εύκολα μπορούμε να γίνουμε ένα πέρασμα πολιτισμών, μια πολυπολιτισμική Ελλάδα, η οποία δεν έχει ταυτότητα.

Η εξαφάνιση της ιστορικής μνήμης με επιχειρήματα του τύπου «να μην παροξύνουμε τις αντιθέσεις μας», δεν ισχύουν . Απλά τα ζητούσαμε για να μπορούμε να έχουμε αληθινές φιλικές σχέσεις με τους γείτονες. Η Τουρκία θα πρέπει να ακούσω από επίσημα Τουρκικά χείλη ότι κατάστρεψαν  τη Χίο και την Ελλάδα όταν την κατείχαν, όπως  αναγνώρισε ο Πάπας ότι το 1204  οι καθολικοί σταυροφόροι  κατάστρεψαν ην Ελλάδα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για φιλίες. Στο μεταξύ έχουμε υπερπτήσεις αεροπλάνων, κατοχή της Κύπρου και διεκδίκηση μετά από  περίπου 200 χρόνια η Ελλάδα να επανέλθει σε νέα Οθωμανική κυριαρχία. Απέναντι σε αυτά η ιστορία αποτελεί ένα βασικό σημείο προβληματισμού και αντίστασης».

 

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι:

-         Γ. Ανδρειωμένος, αν. Πρύτανης Παν/μιου Πελοποννήσου

-         Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας

Συντονιστής, ο Διευθυντής του «π» Νίκος Κατσαράκης

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Κοσμήτορας του Παν/μιου Αιγαίου Γ. Καρκαζής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ