12.8.2022 19:11

Η επίδραση των διακοπών στην ψυχική υγεία

Γράφει η Xριστίνα Δρίζου, Κοινωνική Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Είναι γεγονός ότι οι εντατικοί ρυθμοί του χειμώνα μας πιέζουν, μας στεναχωρούν και πολλές φορές επιβαρύνουν μια ήδη δυσάρεστη συνθήκη, που μπορεί να μας επηρεάζει…Το καλοκαίρι, από την άλλη, είναι πάντοτε μια μαγική περίοδος, είναι από εκείνες τις φάσεις του χρόνου που η ψυχολογία μας τονώνεται, και τυχόν μελαγχολικές τάσεις ή συναισθηματικές μεταπτώσεις μειώνονται, είναι με άλλα λόγια εποχή ιδανική για διακοπές.

Οι διακοπές δίνουν την ευκαιρία για απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας και για ανακάλυψη καινούριων δραστηριοτήτων και εμπειριών, χωρίς άγχος και ανάγκη τήρησης συγκεκριμένου προγράμματος. Ωστόσο φαίνεται ότι η σωματική και ψυχική υγεία, δεν επηρεάζεται μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλά και πριν από αυτές. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως πριν τις διακοπές παρατηρείται μείωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, πιθανόν λόγω αυξανόμενου φόρτου εργασίας, ώστε να μην υπάρξουν τυχόν εκκρεμότητες. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι γυναίκες εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση, καθώς εκτός από τον χώρο εργασίας έχουν να επιληφθούν και τον χώρο του σπιτιού και των προετοιμασιών.

Στόχος των διακοπών είναι η "αποσυμπίεση", η διακοπή της ρουτίνας και το "άδειασμα" από καταναγκασμούς και υποχρεώσεις. Οι διακοπές είναι ανανέωση και την ανανέωση την χρειαζόμαστε. Μειώνεται το στρες, η κατάθλιψη, τα παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις, βελτιώνεται η παραγωγικότητα, ο ύπνος και οι σχέσεις. Είναι μια ευκαιρία για δέσιμο με τα μέλη της οικογένειας ή με τους αγαπημένους ανθρώπους με τους οποίους πάμε διακοπές.

Εν κατακλείδι, οι διακοπές επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή που οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής είναι πιο στρεσογόνοι και τα εργασιακά περιβάλλοντα πιο απαιτητικά, ακόμα κι αν οι διακοπές φαντάζουν πολυτέλεια, οι μικρές έστω αποδράσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, ανατροφοδοτώντας τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα του ατόμου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ