28.10.2014 14:19

"Η Ελλάδα θα τα καταφέρει" [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

Στον αγωνιστή Γεώργιο Καρασούλη ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου

Με την καθιερωμένη παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων και παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, κορυφώθηκαν και στη Χίο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του «Όχι» απέναντι στα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι.

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε και φέτος την οδό Δημοκρατίας προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση, που ήταν και η πρώτη για τη νέα δημοτική αρχή Χίου.

Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων το Εργατικό Κέντρο ανήρτησε πανό με το σύνθημα «1940: ΟΧΙ, 2014: Παρ’ τα όλα» προφανώς απευθυνόμενο στον Χιώτη Υφυπουργό.

Ημέρα μνήμης κι εθνικής ενότητας χαρακτήρισε τη φετινή επέτειο ο κ. Μηταράκης σημειώνοντας σε δηλώσεις του ότι: «Θυμόμαστε τους ένδοξους αγώνες και τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία μας. Θυμόμαστε όμως και θυσίες κι απώλειες, ανθρώπους που έπεσαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Τότε παλέψαμε και τα καταφέραμε. Σήμερα και πάλι παλεύουμε, διαφορετικά και θα τα καταφέρουμε».

«Τιμή κι ευγνωμοσύνη στους ένδοξους νεκρού μας. Συνεχίζουμε τον αγώνας στις δύσκολες εποχές που διανύει το έθνος, όμως ένα είναι βέβαιο. Ότι η Ελλάδα θα σταθεί όρθια και θα βρει ξανά το δρόμο. Το δρόμο που της αξίζει», ήταν η λιτή δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη.

«Κάθε χρόνο η νέα γενιά, οι ένοπλες δυνάμεις, οι φορείς κι οι σύλλογοι του νησιού μας δίνουν την ευκαιρία ν’ αναλογιστούμε όχι μόνο το χθες αλλά και το αύριο. Να εμπνευστούμε κυρίως απ’ όλους εκείνους που παρέλασαν σήμερα για να τιμήσουν τον αγώνα ενός λαού απέναντι σε μεγάλες δυνάμεις. Σήμερα ο λαός μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να δώσει μία νικηφόρο μάχη, για την ελληνική κοινωνία για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά», ανέφερε ο Βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος.

Η παρέλαση

Παρακολουθήστε πλούσιο φωτογραφικό υλικό κι ολόκληρο το βίντεο από την παρέλαση

 

 

 

 Κατάθεση στεφάνων

Λίγα λεπτά νωρίτερα οι επίσημοι αλλά και οι φορείς της Χίου πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την κατάθεση στεφάνων:

 

 

 

Δοξολογία

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με κωδωνοκρουσίες το πρωί της Τρίτης και συνεχίστηκαν με Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου. Φέτος η Χιακή Εκκλησία απένειμε το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου σε έναν από τους τελευταίους αγωνιστές του 1940 τον Γεώργιο Καρασούλη που μαζί με τον 99χρονο Πέτρο Μαχαλιά από το Άγιο Γάλας υπερασπίστηκαν το οχηρό Ρούπελ στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου καθώς και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη Δοξολογία: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ