14.2.2022 10:21

Η Αγάπη στο φάσμα του Αυτισμού

Γράφει η Μαρκέλλα Φύκια, Ψυχολόγος - Συνεργάτιδα Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Τα άτομα με αυτισμό έχουν συχνά την επιθυμία για οικειότητα και συντροφικότητα. Ωστόσο, οι δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του αυτισμού, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την εύρεση συντρόφου και την δημιουργία μιας σχέσης.

Παρόλες τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις ότι τα άτομα με αυτισμό μπορεί να μην έχουν ρομαντικά ενδιαφέροντα ή να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν με επιτυχία τις σχέσεις, είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη τον Μάιο του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychology διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ενηλίκων στο φάσμα είχαν ή ενδιαφέρονταν για ρομαντικές σχέσεις. Τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχή στην ανάπτυξη ρομαντικών σχέσεων με άλλους, όταν αναγνωρίζουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, γνωρίζοντας πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική τους ζωή.

Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουν μοναδικές προκλήσεις που μπορεί δυνητικά να περιπλέξουν τις ρομαντικές σχέσεις με μελλοντικούς συντρόφους. Συνήθως, έχουν αισθητηριακές δυσκολίες με την περιποίηση ή την ανοχή της σωματικής στοργής (όπως το άγγιγμα). Επίσης, το να βάζουν τον εαυτό τους σε οποιαδήποτε κοινωνική συνθήκη, μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικό για τους ίδιους. Τέλος, μπορεί να έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν πότε τους ελκύει ένα άτομο ρομαντικά.

Η αγάπη είναι η δύναμη που μπορεί να γκρεμίσει κάθε στερεότυπο, ενώ το να νοιάζεσαι και να αγαπάς μας υπενθυμίζει τον πραγματικό λόγο που υπάρχουμε.


Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος - τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)- tpsye@kpechios.οrg, www.kpechios.org

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.amaze.org.au/wp-content/uploads/2019/08/Amaze-Information-Sheet-Romantic-relationships-and-autism.pdf
https://iancommunity.org/cs/articles/relationships
https://www.portsmouthneuro.com/love-and-autism/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ