8.3.2022 18:40

"Η 8η Μάρτη είναι αγώνας ενάντια σε απολύσεις - εκμετάλλευση - πόλεμο και βία"

Το ΣΕΣΝΟΧ για την Ημέρα της Γυναίκας

Το ΣΕΣΝΟΧ τιμά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Η 8η Μάρτη είναι ημέρα πάλης και κατά του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία. Το μήνυμα της ημέρας αυτής, 112 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, παραμένει επίκαιρο, αφορά την κοινή πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνική δράση, αφορά τον αγώνα για κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, που θα φέρει και την πραγματική απελευθέρωση της γυναίκας.

Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αναμετρήσεων. Σήμερα, 165 χρόνια μετά την απεργία των γυναικών στα κλωστουφαντουργεία της Νέας Υόρκης για καλύτερες συνθήκες εργασίας, η ανάγκη για αγώνα και διεκδίκηση των γυναικών του μόχθου δεν έχει πάψει να υπάρχει και στον κλάδο της υγείας, όπως απέδειξαν οι  κινητοποιήσεις των υγειονομικών και μέσα στην πανδημία!  Σε έναν κλάδο που αποτελεί μια από τις πιο βαριές  και ανθυγιεινές  εργασίες, που η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα, οι ελαστικές μορφές εργασίας γίνονται ο κανόνας μαζί με την εργασιακή ανασφάλεια των συμβάσεων (ΣΟΧ, τρίμηνα), οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν, που η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία υποβαθμίζονται συνολικά. Συνέχεια αυτής της κατάστασης αποτελεί η λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων του Νοσοκομείου μας, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με τρίμηνα ή αναστολή, που πετιούνται έξω από τα νοσοκομεία ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Συνένοχοι στο έγκλημα η ΔΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου που εφαρμόζει τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης κατά γράμμα και ιδιωτικοποιεί μία-μία τις λειτουργίες του δημόσιου νοσοκομείου που πια μετατρέπεται σε επιχείρηση.

Φέτος καλούμαστε να γιορτάσουμε την 8η Μάρτη, τη μέρα της εργαζόμενης γυναίκας αγωνιστικά, μαζί με τις γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα, τη σίτιση και όχι μόνο, για να αποτρέψουμε την είσοδο εργολάβων στα νοσοκομεία, να παλέψουμε για  να παραμείνουν στο νοσοκομείο ως μόνιμο προσωπικό όλοι οι συμβασιούχοι!  Εμπνεόμαστε από την πάλη των εργατριών της Νέας Υόρκης, συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ένταξη στα ΒΑΕ, για προστασία της μητρότητας και της υγείας των γυναικών,  αλλά και για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στο σύνολό τους!

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ