24.11.2012 13:51

«Χρυσάφι» η διαθήκη Κοραή

ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΧΙΩΤΕΣ ΔΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ

Το ενδιαφέρον πολλών Χιωτών και άλλων συλλεκτών εκτίναξε στα ύψη τις τιμές των συλλεκτικών εγγράφων και βιβλίων στη δημοπρασία του οίκου «Π. Βέργος» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Athens Plaza.
Ανάμεσα στα 504 βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά από την Ελληνική Επανάσταση που δημοπρατήθηκαν ήταν και οι 7 επιστολές του Καραϊσκάκη στους Ψαριανούς, η επιστολή του Κοραή στον Ιταλό φίλου του και συγγραφέα, αλλά κυρίως η διαθήκη του Κοραή και η σπάνια έκδοση του βιβλίου Φ. Αργέντη, τα οποία έφτασαν σε δυσθεώρητα για την εποχή χρηματικά ποσά, αφού τα διεκδικούσαν Χιώτες με εκφρασμένη επιθυμία να τα δωρίσουν στη Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με τον κ. Βέργο, αλλά και άλλοι συλλέκτες που τελικά τα απόκτησαν.
 
Οι Χιώτες
Επιφανείς Χιώτες, τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση του γνωστού συλλέκτη, αλλά δεν ανακοινώνονται, συμμετείχαν στη διαδικασία μεταξύ άλλων,  με την πρόθεση να αποκτήσουν τη διαθήκη του Κοραή κυρίως και τη σπάνια έκδοση του βιβλίου του Φ. Αργέντη για τις ευγενείς οικογένειες της Χίου, ώστε να τα δωρίσουν στη Βιβλιοθήκη.
Η δημοπρασία για τη μεν διαθήκη του Κοραή, που εμπεριέχονταν σε ενότητα εγγράφων, είχε τιμή εκκίνησης τις 8.000 ευρώ, αλλά μετά από τα χτυπήματα εκτινάχθηκε στις 23.000 ευρώ, με τους Χιώτες να αποχωρούν, ενώ το βιβλίο του Αργέντη είχε τιμή εκκίνησης στα 1.000 ευρώ και τελικά κατοχυρώθηκε στις 9.000 ευρώ!
«Υπήρχαν Χιώτες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα από τα δυο κι είχαν δηλώσει πως επιθυμούσαν να τα χαρίσουν στη βιβλιοθήκη «Κοραής». Δυστυχώς, ειδικά η διαθήκη Κοραή, έφτασε πολύ ψηλά, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν κι έτσι αποχώρησαν από τη διαδικασία», δήλωσε στον «π» ο κ. Βέργος.
Πάντως, σύμφωνα με το συλλέκτη, το βιβλίο του Αργέντη κατέληξε σε χιώτικα χέρια, χωρίς βεβαίως να τα κατονομάσει.
Παράλληλα η επιστολή του Κοραή στον Ιταλό φίλο του έφτασε από τις 2.000, που είχε τιμή εκκίνησης, στις 3.300 ευρώ.
 
Και ο Καραϊσκάκης
Χιώτικο ενδιαφέρον, που περιορίστηκε μόνο ως προς το περιεχόμενο, υπήρξε και για τις επιστολές του Γ. Καραϊσκάκη κι ειδικά για τις επτά προς τους Ψαριανούς, που ξεπέρασαν τις 18.000 ευρώ.
Ευχαριστημένος από τη διαδικασία πάντως ήταν ο συλλέκτης, ο οποίος σχολίασε πως «για τα δεδομένα της εποχής η προχθεσινή δημοπρασία πήγε πολύ καλά».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ