13.6.2012 10:14

Χιώτικο βραβείο στα Οικόπολις 2012

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ Γ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Χιώτικο ονοματεπώνυμο και την ελπίδα ότι η νέα γενιά έχει τα εφόδια, φτάνει να της δοθεί η ευκαιρία για να δώσει τη λύση και θα βρει διέξοδο για τη χώρα από αυτήν την κρίση είχαν τα φετινά βραβεία Οικοπολις 2012.
Ο νεαρός Γιώργος Σταμούλης πολιτικός μηχανικός και τοπογράφος έχει ξεκινήσει αθόρυβα την επαγγελματική του δραστηριότητα στο νησί μας, κόντρα στο ρεύμα που θέλει τους νέους επιστήμονες να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Κυνήγησε το όνειρο του και συμμετείχε στο διαγωνισμό του Οικόπολις 2012 με την πτυχιακή του εργασία που είχε ως θέμα το νερό, κατακτώντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του.
 
Τα βραβεία
Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας Θεσμός που επιβραβεύει την Περιβαλλοντική Ευαισθησία για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και είχαν προσανατολισμό την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα βραβεία περιλαμβάνουν πέντε τομείς, οι οποίοι είναι Βραβεία Επιστήμης, Βραβεία Κρατικών Οργανισμών και Υπηρεσιών, Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βραβεία Μέσων Ενημέρωσης και Βραβεία Επιχειρήσεων.
Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, μήνας με την Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον, διοργανώνεται η Τελετή για την Απονομή των Βραβείων, με την παρουσία προσωπικοτήτων από την Πολιτεία, την Επιστημονική Κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και της Επιχειρηματικής αγοράς.
Για την αξιολόγηση και επιλογή των έργων που βραβεύονται συνεργάζεται ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων, ειδικών και εκπροσώπων Οργανώσεων.
 
 
Η εκδήλωση
Η απονομή των Βραβείων Οικόπολις 2012 έγινε το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης, σε μια ξεχωριστή γιορτή, αφιερωμένη στο Περιβάλλον, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Στον Γ. Σταμούλη και στον επιβλέπον καθηγητή του, Π. Παπανικολάου, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ, απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ. «Κυκλικές Φλέβες Θετικής και Αρνητικής Άνωσης σε Γραμμικά Στρωματωμένο Αποδέκτη».
Όπου φλέβες, εννοούνται ποσότητες ρευστού που διαχέεται σε ομοειδές ρευστό με την ίδια ή διαφορετική πυκνότητα και αυτές εμφανίζονται στη φύση ως υποθαλάσσιες φλέβες ή στα ηφαίστεια κατά την έκρηξη τους. Τεχνητές συναντάμε σε καμινάδες, πυρκαγιές υποθαλάσσιους δαχυτήρες απόθεσης αποβλήτων από βιολογικούς καθαρισμούς και μονάδες αφαλάτωσης, στις εξατμίσεις αυτοκινήτων και στο fuel injection των αυτοκινήτων.
Ο Γ. Σταμούλης μιλώντας στον «π» δήλωσε σχετικά με τη βράβευση: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος, είχα πολύ καλή συνεργασία με τον καθηγητή μου κι εύχομαι αυτό το βραβείο να μου ανοίξει κι άλλους δρόμους. Το θέμα της εργασίας μου σχετικά με το νερό  έχει πολλές εφαρμογές και θα μπορούσε να ξεκινήσει η υλοποίηση τους σε συνεργασία με κάποιους ΟΤΑ ή υπηρεσίες ύδρευσης, μονάδες βιολογικών καθαρισμών, αφαλατώσεων κ.λπ. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη καριέρα μου».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ