22.10.2013 15:56

Χαριστική βολή στα μικρομάγαζα των χωριών

Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι μελετάται η υπαγωγή της ασφάλειας των ιδιοκτητών τους από τον ΟΓΑ στον Ο.Α.Ε.Ε.

Την οικονομική εξόντωση και των ελάχιστων νησίδων επαγγελματικότητας σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων φέρνει η προοπτική ενσωμάτωσης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από τον ΟΓΑ που εντάσσονται σήμερα.

Στην προσπάθεια να αποφύγει νέα αύξηση των ασφαλίστρων το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης μάλλον καταλήγει στην επιστροφή στον Ο.Α.Ε.Ε. επαγγελματιών που ως σήμερα είχαν το προνόμιο ένταξης τους στον ΟΓΑ ή το ΙΚΑ για να απολαμβάνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα και να μην απειλείται η βιωσιμότητα τους. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν κυρίως επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά, κατά κύριο λόγο καφενεία και ταβέρνες, με το χαρακτήρα της εποχικότητας να κυριαρχεί στη φυσιογνωμία των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς τα χωριά γεύονται τη … χειμερία νάρκη τουλάχιστον τους 9 από τους 12 μήνες κάθε χρόνου.

Υπολογίζεται ότι η αύξηση του μέσου ετήσιου ασφάλιστρου από 600 ευρώ που είναι σήμερα θα εκτιναχθεί στις 3.500 ευρώ και θα δελεάσει πολλούς ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων να φλερτάρουν με την ιδέα του λουκέτου.

Είναι ενδεικτικό ότι ο 1 στους 2 ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε. έχει σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ταμείο του και από αυτούς οι 4/5 οφείλουν ποσά άνω των 3.000 ευρώ και απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Η διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων προσδοκάται ότι θα δώσει φιλί τόνωσης στα έσοδα του Οργανισμού, παράλληλα όμως θα σπρώξει στην απόγνωση τα μικροκαταστήματα (καφενεία και μπακάλικα) των χωριών, που ήδη φυτοζωούν από την αισθητή πτώση του τζίρου τους. Θα δώσει τη χαριστική βολή σε κάθε ίχνος επαγγελματικότητας που ασκείται σήμερα στα χωριά.

Εξίσου σοβαρό αναμένεται να είναι και το πλήγμα για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας μέχρι και 5 δωματίων, ένα σοβαρό τραύμα για την τουριστική υποδομή στα χωριά, εκεί που συνήθως η εποχικότητα της απασχόλησης είναι ακόμα πιο έντονη ως φαινόμενο.

Συνολικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από όπου και το παραπάνω γράφημα, υπολογίζεται ότι στον Ο.Α.Ε.Ε. θα επιστρέψουν 60.000 ασφαλισμένοι.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ