Κοινωνία

7/10/16 15:39

τελ. ενημ.: 7/10/16 15:39

Γι’ αυτό διογκώνεται σκόπιμα ο αριθμός των προσφύγων στη Χίο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΑΘΡΑ;»

Σημαντικά στοιχεία που ρίχνουν φως στις πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, δίνει με ανακοίνωσή της η «Λάθρα;», που αναφερόμενη στο ζήτημα επιχειρεί να καταρρίψει τρία ψέματα «που αναπαράγονται με μεγάλη ευκολία χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τα ελέγξει ή να τα διαψεύσει».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ψέμα Πρώτο:  Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μουζάλας δήλωσε ότι δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες στα νησιά αλλά μετανάστες.

Η αλήθεια είναι ότι οι Σύριοι εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στις αφίξεις που καταγράφονται συνολικά στα νησιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας: 

Οι εθνικότητες τον Αύγουστο ήταν: 65% Συρία, 8,1% Ιράκ, 7,9% Αλγερία,  1,7% Αφγανιστάν. Από το σύνολο του πληθυσμού αυτού 53%  είναι γυναικόπαιδα  και  47%  άνδρες.

Τον Σεπτέμβριο και πάλι το  40,45% προέρχονταν από την Συρία (377 άτομα) ενώ ακολουθούν άλλες εθνικότητες (154 Αλγερία, 138 Ιράκ, 42 Ιράν). Στον πληθυσμό αυτό υπερτερούν τα γυναικόπαιδα (429 και  403 άνδρες). 

Ψέμα Δεύτερο: Στη Χίο παραμένουν σήμερα (4/10) 4126 πρόσφυγες.

Η αλήθεια είναι ότι στο νησί ο προσφυγικός πληθυσμός δεν υπερβαίνει τα 2400 άτομα ενώ καθημερινά αναχωρούν προς την ενδοχώρα. Η σκόπιμη διόγκωση του αριθμού των προσφύγων στο νησί μας από τον κ. Μουζάλα γίνεται προφανώς και για λόγους οικονομικούς, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε εξαρτώνται από τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται πάνω στα νησιά αλλά και για να καταδείξουν την «επιτυχία» της εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ.-Τουρκίας.

Ψέμα τρίτο: Θα ληφθούν μέτρα «ανακούφισης» των νησιών και θα δοθεί η δυνατότητα να φύγουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όλες  οι ευάλωτες περιπτώσεις αναχωρούν από το νησί (ιδίως οι σοβαρά ασθενείς, οι οικογένειες με βρέφη και μονογονεϊκές οικογένειες,  τα ασυνόδευτα ανήλικα).

Είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο της κυβέρνησης για λειτουργία παλαιών και νέων δομών - κολαστήρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και συνοπτικών διαδικασιών απέλασης.

Η παρατεταμένη παραμονή και ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά δεν οφείλεται ούτε στον γραφειοκρατικό κυκεώνα ούτε σε δυσλειτουργία των υπηρεσιών. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής να ενισχυθεί με κάθε τρόπο το δόγμα της αποτροπής με κάθε κόστος για τις τοπικές κοινωνίες.

Στηρίζουμε τον αγώνα των προσφύγων για διεθνή προστασία και των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή και ζητάμε Να επιτραπεί άμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν νόμιμα το ταξίδι τους στις χώρες που επιθυμούν να φθάσουν».

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση