7.1.2015 11:05

Φρένο στις αποσπασματικές κινήσεις [ΒΙΝΤΕΟ]

ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Έτοιμος να υιοθετήσει μέτρα και πολιτικές, ταυτόχρονα με τη δημιουργία έργων, που στόχο θα έχουν την αποτελεσματική και ορθολογική χρήση των απορριμμάτων, είναι ο Δήμος Χίου, που μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Γι’ αυτό τον σκοπό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να βρεθεί στη Χίο ο μηχανολόγος – μηχανικός Γ. Μανδηλάς, ο επιστήμονας που συνέταξε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να διατυπώσει τη γνώμη μου αλλά και τις παρατηρήσεις του στο υπό σύνταξη σχέδιο των υπηρεσιών του Δήμου Χίου.

«Έχουμε κάνει μία σημαντική προεργασία πάνω στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Αναμένουμε τον κ. Μανδηλά προκειμένου να του παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας και τον κοστολογημένο σχεδιασμό μας για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων», εξηγεί στον «π» ο αντιδήμαρχος Γ. Μπελέγρης.

Στην κορυφή του σχεδιασμού βρίσκεται η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην πόλη όσο και η δημιουργία Σταθμού Κομποστοποίησης, που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων που μέχρι τώρα καταλήγουν προς ταφή στο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου.

Τι σημαίνει Ολοκληρωμένη Διαχείριση

Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων που συνεπάγεται η συλλογή κι αξιοποίηση των απορριμμάτων, με τη δημιουργία μίας αλληλένδετης αλυσίδας ενεργειών πριν την τελική διάθεση των υπολειμμάτων στο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου.

«Ο Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός θα μας υποδείξει με ποιο τρόπο θα πρέπει να μαζεύουμε τα απορρίμματα. Θα μας πει που θα πηγαίνουν για μεταφόρτωση, ποια απορρίμματα θα καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, πριν μπουν στο κοντέινερ για σύμπτυξη αν θα γίνεται κομποστοποίηση και πού θα γίνεται αυτή, αν θα γίνεται διαδικασία διαλογής ανακυκλώσιμων από τους κοινούς κάδους και τελικά που θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα β’ διαλογής», εξηγεί ο Γ. Μπελέγρης.  

Στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης αποβλήτων τόσο η Περιφέρεια όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νέα προγραμματική περίοδο μέχρι το 2020 έχουν θέσει ως στόχο τα εξής:

  • την ενιαία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνόλου των ρευμάτων αποβλήτων.
  • την ιεράρχηση των δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στην πρόληψη, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση πόρων και ενέργειας και τελική διάθεση υπολειμμάτων.
  • την ευθύνη του παραγωγού.
  • την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ