4.2.2016 11:15

Φέρτε προσωπικό στα Λιμεναρχεία

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΧΙΟΥ- ΣΑΜΟΥ ΖΗΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Επιστολή με την οποία ζητούν την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό των Λιμεναρχείων Χίου και Σάμου, κατέθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα,τα μέλη της Ένωσης Λιμενικού Προσωπικού Χίου και Σάμου, με κοινοποίηση και στους βουλευτές, καθώς από όσα περιγράφουν, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγουν έργο έχουν δραματοποιηθεί.

Οι Λιμενικοί δείχνουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές τους, τα ωράρια τους, τις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους, τους καταβάλει ψυχικά και σωματικά. 

Αναλυτικά στην επιστολή τους προς τον κ. Δρίτσα, η Ένωση Λιμενικού Προσωπικού αναφέρει: 

 

"Με την παρούσα επιστολή μας ως Δ.Σ της Ε.Π.Λ.Σ Χίου – Σάμου εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία που υπάρχει στα μέλη της Ένωσης μας.

Η Οργανική Σύνθεση των Λιμενικών Αρχών σύμφωνα με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» είχε καθοριστεί πριν εμφανιστούν τα υπηρεσιακά ζητήματα που συνδέονται άρρηκτα με τον μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα το οποίο πλέον τους ενός χρόνου μαστίζει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα στελέχη των Λιμενικών Αρχών πέρα των πάγιων καθηκόντων τους, όπως αυτά έχουν αναλυτικά καθοριστεί στον Κανονισμό Λειτουργίας Λιμενικών Αρχών (ΥΑ 040/2014 (ΦΕΚ 3212Β/28-11-2014)) και στο Π.Δ 103/2014, οφείλουν να ανταπεξέλθουν και σε άλλα καθήκοντα όπως η καταγραφή και ταυτοποίηση των παράτυπα εισερχομένων αλλοδαπών καθώς και η εκτέλεση περιπολιών ως σύνδεσμοι στα σκάφη της FRONTEX, του Πολεμικού Ναυτικού και των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Επιπλέον οι εποχούμενες περιπολίες σε παραλίες όπου συνήθως αποβιβάζονται παράτυπα εισερχόμενοι αλλοδαποί αποτελούν καθημερινή υποχρέωση των συναδέρφων μας καθ’ όλο το 24ωρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε καθημερινή βάση απαιτούνται περίπου 20 άτομα για την στοιχειώδη κάλυψη όλων των ανωτέρω υποχρεώσεων που έχουν προκύψει μετά την έξαρση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Επιπλέον των ανωτέρω οι πάγιες ανάγκες των Υπηρεσιών μας εξακολουθούν όχι μόνο να υφίστανται αλλά και να αυξάνονται σημαντικά απαιτώντας την πλήρη συμμετοχή των βαθμοφόρων των Υπηρεσιών μας προκειμένου να καλυφθούν

Οι υπηρετούντες στις Λιμενικές Αρχές Χίου και Σάμου πλέον του ενός χρόνου πια εργάζονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων πέραν του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας τους και με γνώμονα το συναδερφικό καθήκον και την αλληλεγγύη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στον ογκώδη φόρτο εργασίας που έχει διαμορφωθεί.

Επίσης τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών  εργάζονται εξαντλητικά επί 24ώρου βάσεως με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που υπηρετούν σ΄αυτά να φτάνουν στα όρια της κατάρρευσης ψυχικά και σωματικά .

Οι ώρες της απαιτούμενης νυχτερινής απασχόλησης προκειμένου καλυφθούν όλα τα ανωτέρω έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα αυτές να μην είναι δυνατόν να αποζημιωθούν λόγο του ότι υπάρχει πλαφόν συγκεκριμένων ωρών.

Έχουμε γίνει επαίτες της τοπικής κοινωνίας καθώς οι οικονομικές πλέον απαιτήσεις για κάλυψη των αυξημένων αναγκών προκειμένου αποκατασταθούν βλάβες  των καταπονημένων  περιπολικών σκαφών , των χερσαίων μέσων καθώς και άλλων αναγκών που  προκύπτουν καθημερινά  έχουν αυξηθεί κατακόρυφα  λόγω του προσφυγικού

Όλοι οι συνάδελφοι εργάζονται νυχθημερόν και κάτω από αντίξοες συνθήκες, στέκονται επάξια στο ύψος των περιστάσεων και των αναγκών  πράττοντας το καθήκον τους σώζοντας ζωές και αναδεικνύοντας το Λ.Σ στα πέρατα του κόσμου. Ένα Λ.Σ που όμως ούτε καν παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα στελέχη και στις οικογένειες τους.

Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία την άμεση  αύξηση της Οργανικής σύνθεσης και κάλυψής της  με μόνιμο προσωπικό τόσο  του Κ.Λ.Χίου όσο και του Λ/Χ Σάμου προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των Υπηρεσιών αυτών".

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ