10.7.2012 10:22

«Έσπειραν» ερεθίσματα για να θερίζουν νέους επιχειρηματίες

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 
Άφησαν για λίγο τα βιβλία, τις εργασίες και τα συγγράμματα και μπήκαν σε βαθιά νερά, κολυμπώντας για τα καλά σε αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα και διαπιστώνοντας την απόσταση αλλά και τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τα τμήματα που λειτουργούν σε όλα τα νησιά παρακολούθησαν το θερινό σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας από τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης.
Στα πλαίσια του προγράμματος εκπονήθηκαν 6 συνολικά επιχειρηματικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής και μια από αυτές θα βραβευθεί και θα προωθηθεί για συμμετοχή στα βραβεία Επιχειρηματικότητας.
 
Η σπορά
"Κάνουμε μια σπορά προσπαθούμε να κάνουμε τα παιδιά να βιώσουν τις συνθήκες που θα συναντήσουν στο μέλλον όταν κάποιοι από αυτούς κάνουν τα δικά τους βήματα", είπε στον "π" η Αν Κωνσταντέλου επίκουρος καθηγήτρια στο ΤΜΟΔ, εξηγώντας την ουσία αυτού του προγράμματος.
Σε ότι αφορά το θερινό σχολείο, ο στόχος είναι να γίνει και την ερχόμενη χρονιά αφού αυτός ο πρώτος κύκλος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη συμμετοχή των παιδιών, υπήρχαν 90 αιτήσεις κι από αυτές επιλέχθηκαν με διάφορα κριτήρια οι 26. Τα οικονομικά και το κόστος είναι ένα ζητούμενο, πολύ δε περισσότερο με τις παρούσες συνθήκες, αλλά υπάρχουν σκέψεις για τη μείωση του προϋπολογισμού του θερινού σχολείου, ώστε να μπορεί να επαναληφθεί.
Φοιτητές εντελώς διαφορετικών αντικειμένων, αποτελώντας επί της ουσίας μια διεπιστημονική ομάδα, ένα προσωπικό μιας επιχείρησης, δούλεψαν πάνω σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο και με βάση τους ομιλητές και τα ερεθίσματα που πήραν στις διαλέξεις κ.λπ ανάπτυξαν προώθησαν την ιδέα τους μέχρι και την τελική της μορφή.
Από πλευράς περιεχομένου και πρωτοτυπίας, όπως τόνισε η κ. Κωνσταντέλου, "Όλες οι ιδέες έχουν ένα βαθμό διαφορετικότητας κι η προσπάθεια έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Εξηγούσαμε στα παιδιά ότι δεν έχει σημασία τόσο το να είναι μια πρωτοποριακή ιδέα, όσο ο τρόπος που θα προσφέρεις εσύ το προϊόν ή τις υπηρεσίες σου".
 
Κ. Κωστάρης ο αισιόδοξος
Δευτεροετής στο ΤΔΕ της Χίου ο Κωνσταντίνος, συμμετείχε πρόγραμμα για να κερδίσει εμπειρίες και να γνωρίσει από κοντά ιδέες και απόψεις συναδέλφων του. Το θερινό σχολείο ήταν μια πολύ καλή εμπειρία κι ευκαιρία για τον ίδιο που πιστεύει ότι παρά την κρίση "αν κάποιο σχέδιο είναι καλό, θα βρεθούν τα χρήματα. Αν είναι σωστό, στα μέτρα της ελληνικής αγοράς, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, τότε σίγουρα θα πετύχει".
 
Β. Παρασκευά η κοινωνικά ευαισθητοποιημένη
Η βιολέτα ήρθε στη Χίο από το Μεταπτυχιακό της Ρόδου, μοντέλα σχεδιασμού κι ανάπτυξης εκπαιδευτικών μονάδων και πάνω σε αυτό το αντικείμενο είναι η δική της πρόταση που αφορά μια μονάδα εκπαιδευτική που θα προσφέρει σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες βοήθεια και γνώση.
Από τη συμμετοχή της στο θερινό σχολείο πήρε πολλά ερεθίσματα για το πώς θα μεταφέρει αυτή την ιδέα της στην πράξη. "Προσανατολίζομαι στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Οι αδύναμε κοινωνικά ομάδες είναι σήμερα σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Στη β/θμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν μονάδες που να εντάσσουν τα ΑμΕΑ στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Πήρα σημαντικά ερεθίσματα για το πώς μπορεί αυτή η σκέψη να πάρει σάρκα και οστά σε ιδιωτικό επίπεδο".
 
Δ. Τσάγκος, ιδέα με άρωμα μαστίχας
Ο Δημήτρης είναι φοιτητής στο Τμήμα σχεδίασης προϊόντων στη Σύρο και από τον τελευταίο κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας στον οποίο είχε μάθει να είναι, γνώρισε μέσα από το θερινό σχολείο όλα τα στάδια και συνεργάστηκε με φοιτητές όλων των ειδικοτήτων. Ο ίδιος δούλεψε μιας καινοτόμα ιδέα με βάση τη μαστίχα και το κρασί. "Είναι πολύ θετική η συνεργασία με άτομα με εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η ιδέα μου είναι η παραγωγή τοπικού κρασιού σε βαρέλια που εν μέρει είναι κατασκευασμένα από ξύλο μαστιχόδενδρου. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι οι τολμηροί αυξάνουν τις πιθανότητες τους να επιβιώσουν. Γενικά με ενοχλεί το κλίμα κατήφειας κι άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι στην κρίση όσοι ρισκάρουν προοδεύουν. Πιστεύω ότι μια επιχείρηση που θα συνδύαζε την αξιοποίηση του γεωργικού πλούτου με την υπεραξία που δεν του έχουμε προσδώσει ως τώρα θα πετύχαινε".
 
Ελ. Φωκά, η στατιστικολόγος
Είναι 2ετής στο τμήμα στατιστικής της Σάμου και σκοπεύει να ασχοληθεί με τα οικονομικότατα τις επιχειρήσεις. Πιστεύει ότι υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικές προτάσεις και το μέλλον το δικό της το βλέπει ως υπάλληλος μιας επιχείρησης. Παρόλα αυτά το τι ακριβώς θα κάνει εξαρτάται όπως λέει από " αν θα βρει κάτι σε μεταπτυχιακό ή σε πρόγραμμα που θα την καλύπτει είτε στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ