23.6.2016 9:58

Έρχεται στο Αιγαίο η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΕΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΜΟ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ FRONTEX

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να συσταθεί η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που βασικά είναι ένας αναβαθμισμένος Frontex, καθώς θα ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να αντιμετωπίσει με καλύτερα μέσα και πιο συλλογικά τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν χθες επ’ αυτού και έθεσαν ως στόχο η Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, που θα βασιστεί στις υπάρχουσες δομές του οργανισμού Frontex, να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεταναστευτική κρίση, ενώ τα μέσα που διαθέτει ως χώρα είναι περιορισμένα, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η Ιταλία με 4.722 μίλια ακτογραμμής έχει στη διάθεσή της 600 πλοία, τη στιγμή που η Ελλάδα με 8.500 μίλια ακτογραμμής διαθέτει μόλις 240 πλοία.

Γιούνκερ: Ετοιμη να δράσει η Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως «η συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει άμεσα και καθοριστικά στη διαχείριση των κοινών προκλήσεων». Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, αλλά μόνον όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές.

Τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την «κυριαρχία» τους στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα «καθημερινά», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την «υποστήριξή» του και θα είναι σε θέση «να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει, και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά». Συγχρόνως, ο εξοπλισμός για τις ομάδες άμεσης επέμβασης θα διατίθεται από τα κράτη-μέλη εντός δέκα ημερών από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου.

Καταλυτικός ο ρόλος Αβραμόπουλου

Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας, δήλωσε πως «η Ευρώπη με αυτή την απόφαση έκανε ένα βήμα εμπρός. Κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο πριν από μερικά χρόνια, ότι σε έξι μήνες μόνο θα συμφωνούσαμε σε κάτι τόσο φιλόδοξο – και όλα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την πρότασή μας».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ