27.1.2016 9:41

Επιβεβαιωμένο περιστατικό Η1Ν1 στο «Σκυλίτσειο»

ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΑΓ. ΟΛΓΑ" ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΑΣΘΕΝΗΣ

Στο κρεβάτι βρίσκεται το μισό νησί καθώς ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που αυξάνεται διαχρονικά η γρίπη και κορυφώνεται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου (διαβητικοί, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς) προκάλεσαν για μία ακόμη φορά έξαρση του ιού της γρίπης, με το νησί μας να καταγράφει αυξημένο αριθμό  ύποπτων για Η1Ν1 περιστατικών . 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πνευμονολογικού τμήματος του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου Χίου Σπ. Γανιάρη, υπήρξε  επιβεβαιωμένο κρούσμα του Η1Ν1 το οποίο εντοπίστηκε σε μία πενηντάχρονη ασθενή που δεν είχε επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. «Η ασθενής νοσηλεύτηκε στην μονάδα αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου μας και εν συνεχεία έγινε διακομιδή της στην Αθήνα όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα διασωληνωμένη στην εντατική του νοσοκομείου Αγία Όλγα», ανέφερε ο κ. Γανιάρης  επισημαίνοντας το γεγονός ότι η ασθενής ήταν υγιής και δεν συγκαταλέγονταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Τα συμπτώματα του Η1Ν1

Η αναπνευστική δυσχέρεια σε συνδυασμό με τον υψηλό πυρετό είναι τα συμπτώματα που μαρτυρούν την ύπαρξη  του πανδημικού στελέχους Η1Ν1 σε κάποιο ασθενή, σημειώνει ο κ. Γανιάρης προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η άμεση λήψη αντιϊκής αγωγής. «Ο ασθενής υποβάλλεται στο τεστ πιστοποίησης  του ιού Η1Ν1, το δείγμα αποστέλλεται από εμάς στο ινστιτούτο Pasteur και μέσα σε δύο ημέρες έχουμε τα αποτελέσματα». Παράλληλα τόνισε ότι δεν απαιτείται νοσοκομειακή νοσηλεία σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών με γρίπη. « Μόλις διαπιστωθεί έντονος βήχας και πυρετός δίδεται η αντιϊκή αγωγή, η οποία αν ακολουθηθεί σωστά και δεν υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα συμπτώματα, ο ασθενής δεν νοσηλεύεται. Η εισαγωγή στο νοσοκομείου κρίνεται απαραίτητη όταν υπάρχει αναπνευστική δυσχέρεια και πολύ υψηλός πυρετός», κατέληξε ο κ. Γανιάρης. 

 «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές»

Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου αλλά και όλων γενικά των πολιτών επισήμανε και ο ειδικός παθολόγος Γιώργος Αμέντας. «Αν υπήρχε σωστή ενημέρωση ο κόσμος δεν θα φοβόταν το αντιγριπικό εμβόλιο και θα αποφεύγαμε την επιπλοκή σε πολλά περιστατικά γρίπης», είπε ο κ. Αμέντας καλώντας όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα. «Η κορύφωση του ιού της γρίπης θα γίνει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Έχουμε ακόμη δύο μήνες μπροστά μας με ιούς», κατέληξε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ