19.12.2014 17:24

Έπεσαν οι μάσκες

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Την επιλογή της δημοτικής αρχής να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη καταγγέλλει και καυτηριάζει η Χιακή Συμπολιτεία υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος προσθέτει επιπλέον βάρη στους ήδη επιβαρυμένους ώμους των δημοτών επιλέγοντας να ακολουθήσει μια πολιτική  στηριζόμενη πρόχειρα και αυθαίρετα στη λογική του εισπράκτορα.

Η ανακοίνωση

"Η δημοτική αρχή Βουρνού, με το διάτρητο πρόσχημα του εξορθολογισμού και της δήθεν «ίσης μεταχείρισης», αυξάνει υπέρογκα τα ανταποδοτικά τέλη προσθέτοντας ένα ακόμη βάρος στους ήδη επιβαρυμένους συμπολίτες μας. Την ίδια ώρα, μειώνει 30% τον προϋπολογισμό της ΔΙΑΝΟΧ, του φορέα ακριβώς που έχει κύριο έργο τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Με λογική εισπράκτορα κινείται δυστυχώς η δημοτική αρχή της Χίου. Η αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε ολόκληρο το νησί, έγινε με τρόπο πρόχειρο και οριζόντιο. Με το νέο σύστημα θα πληρώνουν το ίδιο για καθαριότητα οι κάτοικοι των χωριών και της Χώρας, ενώ και τα χωριά δεν διαφοροποιούνται μεταξύ τους, πλην της πολύπαθης Αμανής (αλλά γιατί όχι και οι Αμάδες π.χ.;). Απολαμβάνουν όμως όλοι τις ίδιες υπηρεσίες, έχουν τις ίδιες ανάγκες; 

Όσο κι να καταλαβαίνουμε την ανάγκη διορθώσεων στην οικονομική διαχείριση του δήμου, η δημοτική αρχή πρέπει να εξαντλεί κάθε άλλη δυνατότητα, με λογική και φαντασία, αντί να  φορτώνει νέα βάρη στους δημότες, ιδίως την ώρα που

η τοπική μας κοινωνία πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση και τις ακολουθούμενες πολιτικές.

όλο και περισσότεροι συμπολίτες και συμπολίτισσες μας προσφεύγουν σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.

πολλαπλασιάζονται δραματικά οι άνεργοι, οι επισφαλώς απασχολούμενοι και η φτωχοποίηση κορυφώνεται. 

Αυτή ακριβώς είναι η ώρα που ο Δήμος θα έπρεπε να δείξει το πρόσωπο της κοινωνικής ευαισθησίας και της συμπαράστασης στο δημότη. 

…Κι ενώ αυξάνουν τα τέλη καθαριότητας, κόβουν τα χρήματα για τη ΔΙΑΝΟΧ!

Και ενώ αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη, η Δημοτική Αρχή υποχρεώνει τη ΔΙΑΝΟΧ (Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Χίου), τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, να μειώσει κατά 30% τον προϋπολογισμό του, αφού μειώνει τα χρήματα που θα του αποδώσει.

Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, η ΔΙΑΝΟΧ πρέπει να οργανώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Ταυτόχρονα οφείλει να οργανώσει την ανακύκλωση, βάσει της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης Ανακύκλωσης που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η μείωση του προϋπολογισμού της σημαίνει περιορισμό του έργου της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα όλων μας.

Για ποιο λόγο λοιπόν αυξάνουν τα ανταποδοτικά (που κατά βάση είναι για τα απορρίμματα) όταν την ίδια στιγμή μειώνουν τα χρήματα που θα διατεθούν για αυτό ακριβώς αυτό το σκοπό;

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη συρρίκνωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσει από το κεντρικό Κράτος τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους των ΟΤΑ, η δημοτική αρχή με πρωτοφανή αναλγησία μεταφέρει το βάρος της δικής της ατολμίας στους πολίτες. Διαχειρίζεται το Δήμο σαν επιχείρηση, προσεγγίζει τη ζωή των συμπολιτών μας σαν λογιστική πράξη.

Δυστυχώς, ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο."

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ