5.4.2012 13:00

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

 
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αποτελεί μια καλή αφορμή να   γραφτούν δυο λόγια για κάποιους από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές στο χώρο της υγείας, εμάς τους νοσηλευτές.
            Οι νοσηλευτές αποτελούμε τη ραχοκοκαλιά των Συστημάτων Υγείας. Είμαστε αυτοί που είναι παρόντες παρέχοντας φροντίδα και σημαντική βοήθεια στη θεραπεία των ασθενών, είτε σε περιόδους  κρίσης  μιας κοινότητας (όπως φυσικές καταστροφές, πολέμους, κ.ά.) είτε με την  καθημερινή μας προσφορά σε νοσοκομεία, κλινικές, υγειονομικές ή κινητές μονάδες και αλλού. Είμαστε  αυτοί που καθημερινά, ανεξαρτήτως ωραρίου, προσφέρουμε όχι μόνο την εξειδικευμένη φροντίδα της νοσηλείας αλλά και ένα  κομμάτι κατάθεσης ψυχής,  με κύριο στόχο να κρατηθεί ο άνθρωπος στη ζωή  αλλά και  για να αντιμετωπισθεί η θεραπεία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.
            Η μοναδικότητα της δράσης του νοσηλευτή συνίσταται στην ενίσχυση του αρρώστου ώστε να ολοκληρωθούν  δραστηριότητες ή και διεργασίες σε ψυχικό επίπεδο που διαφορετικά θα τις έκανε χωρίς βοήθεια. Σήμερα η Νοσηλευτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικοδομήματος που ονομάζεται Σύστημα Υγείας και ο νοσηλευτής έχει πρωταρχικό ρόλο στην υποστήριξη των αναγκών του ασθενούς. 
            Ωστόσο πολύ συχνά στις μέρες μας νιώθουμε απογοήτευση επειδή δεν καταφέρνουμε  να πετύχουμε  το στόχο μας για ποιοτική παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό  υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά είναι προφανές ότι  αυτή η προσπάθεια μας δεν αρκεί επειδή υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού. Λόγο των δυσκολιών που περνά  το κράτος μας τα τελευταία χρόνια, παρόλο που ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται  συνεχώς, ο αριθμός των νοσηλευτών έχει αρχίσει να μειώνεται .
            Γυρίζοντας στην Ψυχική Υγεία που εργάζομαι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι στις Ευρωπαϊκές  χώρες  οι Δομές Ψυχικής Υγείας  στελεχώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από ψυχιατρικούς νοσηλευτές. Σε συνεργασία με τον Ψυχίατρο κρατούν την σταθερή παρακολούθηση των ψυχωσικών ασθενών, ενισχύουν την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση και φροντίζουν για τη διατήρηση της σωματικής τους υγείας .   
            Ίσως το σημαντικότερο και λιγότερο αναγνωρισμένο γεγονός παραμένει ότι παρά τις δυσκολίες οι νοσηλευτές είμαστε πάντα εκεί, και η φροντίδα μας αποτελεί σταθερή παροχή- προσφορά για όλους τους ασθενείς.
Ρημική Μάρια
Νοσηλεύτρια Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας
του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ