30.6.2012 12:29

ΕΝΩ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ… στη Χίο περιμένουν το μοιραίο

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ, ΔΡΩΜΕΝΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

 
Την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για τον τουρισμό της Σάμου, επιχειρεί με μία πρωτοποριακή για ολόκληρο το Αιγαίο κίνηση, ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού, που κατόπιν εισήγησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου αιτήθηκε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
 
Η πρωτοβουλία
Όπως εξήγησε μιλώντας στον «π» η πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Καΐλα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν φυσικό επακόλουθο της άφιξης ενός από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια της Μεσογείου στο γειτονικό νησί και συγκεκριμένα του Costa Atlantica το οποίο θα μεταφέρει κάθε Σαββατοκύριακο στη Σάμο πάνω από 3.000 επιβάτες.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τρομερό πρόβλημα ρευστότητας. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τονώσουμε την αγορά και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Είναι αδιανόητο με τέτοιο ανταγωνισμό από την Τουρκία να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να βλέπουμε τους τουρίστες να έρχονται και η αγορά να είναι κλειστή. Έτσι λοιπόν προέκυψε αυτό το αίτημα», ανέφερε στον «π» η κ. Καΐλα, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι η Costa Cruises συνεκτίμησε εκτός των άλλων για να πάρει την τελική της απόφαση για την προσέγγιση στο λιμάνι του Καρλοβασίου το γεγονός ότι η αγορά θα ήταν ανοικτή. 
 
Παράλληλες εκδηλώσεις
Όμως ο Εμπορικός Σύλλογος του νησιού, δεν στάθηκε μόνο στις αυτονόητες κινήσεις τόνωσης της αγοράς. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα διοργανώνοντας τις Κυριακές πληθώρα εκδηλώσεων και εκθέσεων για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους οι επισκέπτες προκειμένου να ζωντανέψει ξανά η αγορά.
«Η πτώση στον τουρισμό μας είναι πάνω κάτω η ίδια με τη Χίο. Αγγίζει το 30-40%. Το ίδιο και ίσως μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης τζίρου αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα της Σάμου. Θα ήταν λοιπόν τραγικό να γκρινιάζουμε από τη μία και από την άλλη να μην κάνουμε τίποτα.
Για εμάς το να ανοίξει η αγορά την Κυριακή ήταν το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα. Όμως δεν στεκόμαστε μόνο εκεί. Έχουμε προχωρήσει με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού στη δημιουργία ενός προγράμματος εκδηλώσεων για όλες τις ημέρες της εβδομάδας με έμφαση τις Κυριακές.
Έτσι κάθε ημέρα σε διαφορετικά σημεία της αγοράς, θα υπάρχουν χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις αλλά και παζάρι με τοπικά προϊόντα», ανέφερε η Δ. Καϊλα προσθέτοντας ότι η πρώτη δράση θα είναι η μετατροπή των βιτρινών των καταστημάτων σε εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών της Σάμου και όχι μόνο.  
Σε ότι αφορά τηn υποδοχή των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων, αυτή θα γίνεται από χορευτικό συγκρότημα που θα παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς και θα προσφέρεται κρασί από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, ενώ θα διανέμονται φυλλάδια, με εικόνες από την πόλη, από την παραδοσιακή διαδρομή στο Άνω Βαθύ και ό,τι άλλο μπορούν να επισκεφθούν οι επιβάτες κατά τη διάρκεια της πολύωρης παραμονής τους στη Σάμο.
 
 
Οι αντιδράσεις
Φυσικά μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να έχει και παράπλευρες απώλειες, με το Εργατικό Κέντρο του νησιού αλλά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων να αντιδρούν έντονα στο αίτημα του συλλόγου για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ωστόσο η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου ήταν σαφής:
«Εμείς δεν ήρθαμε να καταπατήσουμε κανένα κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων. Άλλωστε το μέτρο αυτό θα αφορά την οικειοθελή συμμετοχή όσων εργαζομένων επιθυμούν να δουλέψουν τις Κυριακές.
Παράλληλα στη συνεδρίαση συμφωνήσαμε ότι οι υπάλληλοι των καταστημάτων μας που θα δουλέψουν τις Κυριακές θα πληρώνονται με το επιπλέον 75% του μισθού τους και με υποχρεωτική άδεια μίας ημέρας ή οτιδήποτε άλλο προβλέπεται. Αυτό το διευκρινίζω για να είμαι ξεκάθαρη ότι δεν θέλουμε να δουλέψουμε στην πλάτη των υπαλλήλων μας», ανέφερε η κ. Καΐλα.
Τελικά όμως παρά τις όποιες αντιδράσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία, την εισήγηση του Ε.Σ. Σάμου και έτσι το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από αυτή την ερχόμενη Κυριακή μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια ώρα πάντως σοβαρά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την στάση των δικών μας φορέων αφού η Χίος, μετά και από αυτή την κίνηση της γειτονικής Σάμου και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι υστερούμε σε υποδομές αλλά και σε ελκυστικά τουριστικά πακέτα τείνει να εξαφανιστεί από τον τουριστικό χάρτη.
Μήπως είναι η ώρα να μειωθούν οι συνδικαλιστικές κορώνες και να τεθεί μία σοβαρή βάση για την υλοποίηση της πρότασης του Κ. Μούνδρου, που προβλέπει όχι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά μία απλή επέκταση ωραρίου τα Σάββατα;
Αν και αυτή τη φορά η ευκαιρία πάει χαμένη, τότε οι όποιες δικαιολογίες για τα χάλια της τουριστικής μας κίνησης και της πτώσης της αγοράς θα είναι απλά προφάσεις εν αμαρτίες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ